«Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα» στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέει ο Σέρβος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανησυχεί για «μεγάλη κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία τους επόμενους πέντε έως έξι μήνες, όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Παρασκευής.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό (που έχουμε αντιμετωπίσει ως τώρα) δεν είναι σχεδόν τίποτα, σε σύγκριση με αυτό που έρχεται.

Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κλιμάκωση. Ελπίζω ότι κάποιοι θα καταλάβουν ότι κανείς δεν χρειάζεται κλιμάκωση και ότι θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», είπε προσθέτοντας ότι μέσα στους επόμενους πέντε με έξι μήνες θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις μέχρι στιγμής.

«Οι πιέσεις θα είναι ασύγκριτα ισχυρότερες στο θέμα της Ρωσίας. Θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις στην Δημοκρατία του Κοσόβου. Αυτή τη στιγμή δεν είναι πλέον απολύτως σαφές ποιος κερδίζει στην Ουκρανία», συμπλήρωσε κρίνοντας πως είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κανείς τη Δύση και την ενότητά της αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, ο ίδιος διέκρινε ενότητα και στο ρωσικό μέτωπο. Όπως είπε, αρχικά δεν υπήρχε ρωσική ενότητα, «όμως τώρα έχεις τέτοια ενότητα μέσα στον ρωσικό λαό, ειδικά μετά την ανακοίνωση για την αποστολή γερμανικών τανκς». Πάντως αναγνώρισε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είχε άλλη επιλογή.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε απόλυτο χάος», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Σερβία θα τηρήσει ενδιάμεση στάση. «Είναι δύσκολο για τη Σερβία, όποιος κερδίσει. Γι’ αυτό είπα ότι ανήκουμε στους λίγους που μιλούν για ειρήνη, αλλά κανείς δεν επιτρέπεται να αναφέρει πια την ειρήνη», τόνισε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης