«Επιδημία» αποσύρσεων φάρμακων έχει χτυπήσει την χώρα μας, με τις φαρμακευτικές εταιρείες η μία μετά την άλλη να ...κόβουν σκευάσματα.
Περισσότερα από 200 φάρμακα έχουν εξαφανιστεί ήδη από πέρυσι από την ελληνική αγορά, ενώ σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατάθεση αιτημάτων για απόσυρση σκευασμάτων από φαρμακευτικές εταιρείες. Αιτία, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, είναι οι χαμηλές ελληνικές τιμές που θεωρούνται ασύμφορες και επιπλέον συμπαρασύρουν τις ευρωπαϊκές προς τα κάτω.
Τα σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων είναι κυρίως κολλύρια, αντιιικά, αναισθητικά, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και μικρός αριθμός ογκολογικών φαρμάκων.
Ειδικότερα και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα, φέτος έχουν ήδη υποβληθεί 23 αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας -κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για τα γενόσημα- οι εταιρείες παρέχουν τρίμηνο περιθώριο στην πολιτεία ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της κάλυψης των ασθενών από τα αρμόδια όργανα που πρέπει να μεριμνήσουν για την εισαγωγή των φαρμάκων που θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά.
Ο κ. Τούντας τόνισε ότι το σύστημα τιμολόγησης «έχει στρεβλώσεις» προσθέτοντας πως «παράγει λάθη, ελλείψεις και αποσύρσεις, προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας σε φάρμακα και επιχειρήσεις». Επίσης, ο κ. Τούντας στάθηκε στο γεγονός ότι, ενώ στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ευρέως τα γενόσημα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να μη διευρύνεται το μερίδιό τους στην αγορά.