Χωρίς επιστροφή η καταστροφική αλλαγή κλίματος στη Γη;

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες-ρεκόρ και γιγαντιαίες φωτιές πλήττουν τον πλανήτη. Από τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού καταρρίφθηκαν ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα, όπου δεκάδες πόλεις κηρύχθηκαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή, τονίζει ο Bill McGuire, καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Το νέο του βιβλίο, Hothouse Earth, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. 

Ο καθηγητής σημειώνει ότι – για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις πως οι αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα θερμαίνουν επικίνδυνα τη Γη και τώρα θα πληρώσουμε το τίμημα για τον εφησυχασμό μας με ακραίες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες.

Το κρίσιμο σημείο, όπως αναφέρει, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα αποφυγής μιας σαρωτικής κλιματικής κατάρρευσης.

Έχουμε ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή και μπορούμε να περιμένουμε ένα μέλλον στο οποίο οι θανατηφόροι καύσωνες και οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου θα είναι συχνοί στις τροπικές περιοχές, τα καλοκαίρια σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη θα είναι καυτά και οι ωκεανοί θα γίνουν ζεστοί και όξινοι.

«Ένα παιδί που γεννιέται το 2020 θα αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο εχθρικό κόσμο σε σχέση με τον παππού και τη γιαγιά του», υπογραμμίζει ο McGuire.

Βέβαια, οι περισσότεροι ειδικοί για το κλίμα εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι έχουμε ακόμα χρόνο, αν και όχι πολύ, για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μηδενικές εκπομπές μέσα από ταχύτατες κινήσεις και η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ακόμα στο χέρι μας. Ο McGuire δεν συμφωνεί με αυτούς τους ισχυρισμούς.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης