Τα δελφίνια μπορεί να εξοκέλλουν λόγω… Αλτσχάιμερ

Οι εγκέφαλοι τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών που είχαν εξοκείλει βρέθηκαν να έχουν τα κλασικά σημάδια της ανθρώπινης νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Σκωτσέζοι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα μελέτη της πιθανότητας άνοιας σε αυτά τα ζώα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Γλασκόβης, του Σεντ Αντριους και του Εδιμβούργου, καθώς και του Ινστιτούτου Ερευνών Moredun, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση European Journal of Neuroscience, μελέτησαν τους εγκεφάλους 22 δελφινιών που είχαν βρεθεί σε παράκτιες περιοχές της Σκωτίας.

Από αυτά, σε τέσσερα ηλικιωμένα ζώα από τρία είδη (ρινοδέλφινο, μαυροδέλφινο και λευκόρρυγχο δελφίνι) ανακαλύφθηκαν τυπικές παθολογικές ενδείξεις Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους. Η αιτία για όλα αυτά στα δελφίνια δεν είναι γνωστή.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν εν μέρει γιατί ορισμένα δελφίνια και άλλα θαλάσσια ζώα όπως οι φάλαινες εξοκείλουν, παγιδευμένα σε πολύ ρηχά νερά ή παραλίες, έχοντας ακολουθήσει τον «ηγέτη», που όμως μπορεί να πάσχει από σύγχυση λόγω Αλτσχάιμερ.

Πάντως οι Βρετανοί επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσουν ότι τα νεκρά ζώα με σημάδια Αλτσχάιμερ όντως, όσο ζούσαν, εμφάνιζαν τα ίδια γνωστικά/μνημονικά προβλήματα με τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση, που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας. Για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν μελέτη ζώων που θα ήταν ζωντανά.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Μαρκ Ντάγκλις, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δήλωσε ότι «πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που δείχνουν, για πρώτη φορά, ότι η παθολογία του εγκεφάλου στα κητώδη που έχουν εξοκείλει είναι παρόμοια με τους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από κλινική νόσο Αλτσχάιμερ.

Μολονότι συνιστά πειρασμό σε αυτό το στάδιο να εικάσει κανείς ότι η παρουσία αυτών των εγκεφαλικών αλλοιώσεων συνιστά ένδειξη ότι πιθανώς πάσχουν και αυτά από γνωστικά ελλείμματα σχετικά με την ανθρώπινη νόσο Αλτσχάιμερ, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτά τα ζώα».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης