Έρευνα: Ο μέσος χρήστης ενός smartphone βρίσκεται πάνω από τη συσκευή του επί τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα - πάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα! H συνεχής σύνδεση η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλά προβλήματα.
Μείωση της συγκέντρωσης του εγκεφάλου, είναι το πρώτο πρόβλημα. Το φως τους επίσης μοιάζει πολύ με το φως της ημέρας και μπερδεύει τον οργανισμό. Αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργεί υπνικές διαταραχές, οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και μας κάνει να σηκωνόμαστε την επόμενη ημέρα κουρασμένοι.
Άλλο πρόβλημα ο ατομισμός. Ο καθένας απορροφημένος στο smartphone του. Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος γι’ αυτό, το phubbing: το σνομπάρισμα που κάνει κανείς στον συνομιλητή του, δίνοντας περισσότερη σημασία στο τηλέφωνό του.
Οι οφθαλμίατροι επίσης δεν μιλούν όμως μόνο για βραχυχρόνιες βλάβες - θόλωμα, ερεθισμό, ξηρότητα. Το μπλε φθορίζον φως που εκπέμπουν τα smartphones είναι δυνητικά επικίνδυνο και τοξικό για το πίσω μέρος των οφθαλμών, λένε. Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια, ακόμη και να οδηγήσει σε σύνδρομο ωχράς κηλίδας.