Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τελευταίας γενιάς για την απεικόνιση ανθρώπινων κυττάρων και τη μελέτη λοιμώξεων στο επίπεδο ενός μόνο βακτηριακού κυττάρου, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αποκάλυψε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι σεπτίνες φυλακίζουν το παθογόνο βακτήριο Shigella
Η μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να ανιχνεύσουν τα βακτηρίδια που διαιρούνται και αποτρέπουν το σχηματισμό δομών που μοιάζουν με κλουβιά γύρω από τα βακτηρίδια.
Οι σεπτίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που δεσμεύονται με GTP που εκφράζονται σε όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα εκτός από τα φυτά. Διαφορετικές σεπτίνες έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν σύμπλοκα πρωτεϊνών μεταξύ τους.
Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Εκτός από την ανάγκη ανάπτυξης νέων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, οι νέοι τρόποι για τον έλεγχο της βακτηριακής λοίμωξης είναι ζωτικής σημασίας.
Το Shigella είναι παθογόνο του ανθρώπινου εντέρου που μολύνει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί έως και 500.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού ανθεκτικών σε φάρμακα στελεχών, το Shigella αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς είναι ένα από τα «superbugs» δηλαδή ένα βακτήριο που έχει γίνει πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά φάρμακα.
Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε, ότι αν και οι σεπτίνες είναι ένας ισχυρός, φυσικός μηχανισμός για τον περιορισμό του Shigella, απαιτείται να γίνει περεταίρω έρευνα για να καθοριστεί πώς η βιολογία της σέπτινης μπορεί να αξιοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς.
Ελπίζουν όμως, ότι αυτά τα νέα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο ενίσχυσης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάπτυξης θεραπείας για μια ποικιλία βακτηριακών λοιμώξεων.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Serge Mostowy από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να δουν εάν μπορούν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανακάλυψη ώστε να ενισχύσουν τα φάρμακα με σεπτίνη, για να σταματήσουν επικύνδυνες λοιμώξεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά το 2010 ότι η σεπτίνη μπορεί να παγιδεύσει το βακτήριο Shigella, ανοίγοντας έτσι την εντυπωσιακή προοπτική ενός νέου τρόπου για να σταματήσουν τη διάδοση των βακτηρίων στο σώμα. Ωστόσο, το πώς τα κύτταρα αναγνωρίζουν το Shigella για να το παγιδεύσουν ήταν άγνωστο.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Λοιμώξεων του Imperial College στο Λονδίνο, Sina Krokowski σημείωσε ότι πώς τα κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν τα βακτήρια είναι το αντικείμενο έντονης έρευνας ακόμα και για τη σύγχρονη ιατρική.
Όπως είπαν οι ερευνητές, η άνοδος των "superbugs " είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την υγεία και τα νέα φάρμακα είναιζωτικής σημασίας, αλλά είναι δαπανηρά γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της αντίστασης των βακτηριακών λοιμώξεων σε αυτά.
Με την εφαρμογή τεχνικών μικροσκοπίας αιχμής, που είναι διαθέσιμες τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν τώρα σαφείς αποδείξεις ότι οι σεπτίνες μπορούν να είναι ένα νέο φυσικό όπλο στην καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής.