Νέα δεδομένα στη θεραπεία του AIDS-Επιστήμονες κατάφεραν να μολύνουν πειραματόζωα με τον ιό HIV

Νέοι «δρόμοι» ανοίγονται στη θεραπεία του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, μετά την επιτυχημένη απόπειρα μόλυνσης μαϊμούδων σε εργαστηριακές συνθήκες από επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για το ΑΙDS «Aaron Diamond» (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Science, ερευνητές με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεοδώρα Χατζηιωάννου, κατάφεραν για πρώτη φορά μόλυνση ενός μη ανθρωποειδούς είδους (ανθρώπου ή πιθήκου) από τον ιό του AIDS. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο και γενικότερα για τις αντι-ιικές φαρμακευτικές θεραπείες της νόσου.

Ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου. Για τη μελέτη του ιού σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε «χιμαιρικό» συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.

Τώρα, για πρώτη φορά, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, η ελληνίδα ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, ανέπτυξαν ένα νέο είδος μακάκου, που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV που προσβάλλει και τους ανθρώπους. 

Οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό τροποποιώντας τον ιό HIV-1 (υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά AIDS στους ανθρώπους) με μία πρωτεΐνη που προέρχεται από τον ιό SIV και «αφοπλίζει» τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. 

Οι επιστήμονες επίσης «πέρασαν» τον τροποποιημένο ιό από τον έναν μακάκο στον άλλο (συνολικά σε έξι γενιές ζώων), πράγμα που επέτρεψε στον ιό να συσσωρεύσει διαδοχικά μια σειρά από μεταλλάξεις, που τον κάνουν πιο ικανό να μολύνει τα κύτταρα των οργανισμών-φορέων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης