Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 15 μέχρι 49 ετών παγκοσμίως το 2016 και αφορούσε τον έναν σε κάθε δέκα θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet.
Το οινόπνευμα σχετιζόταν με 2,8 εκατομμύρια θανάτους κατ’ έτος. Αυτοί οι θάνατοι αφορούν καρκίνους που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώδεις ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, τραυματισμούς και αυτοτραυματισμούς, τροχαία δυστυχήματα και άλλους ακούσιους τραυματισμούς, όπως είναι ο πνιγμός και η φωτιά.
«Ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ συμβάλλουν στην απώλεια υγείας παγκοσμίως», επισημαίνει η συντάκτρια της έρευνας Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Ακούμε ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα είναι εντάξει. Αλλά τα στοιχεία είναι στοιχεία».
Η μελέτη του Lancet, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, χρησιμοποίησε δεδομένα από την έκθεση για το παγκόσμιο εύρος των ασθενειών του 2016, που περιέχει πληροφορίες για πρόωρους θανάτους και αναπηρίες από τριακόσιες και πλέον ασθένειες κατά φύλο και ηλικία σε 195 κράτη κατά την περίοδο 1990 έως 2016.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τις συνέπειες του οινοπνεύματος σε 23 νοσήματα και τους κινδύνους που συνδέονται με το αλκοόλ για άτομα ηλικίας από 15 μέχρι 95 για το έτος 2016. Οπως αναφέρει στο συνοδευτικό κύριο άρθρο της μελέτης ο ερευνητής Ρόμπιν Μπάρτον, «τα συμπεράσματα της μελέτης είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα. Το αλκοόλ συνιστά κολοσσιαίο παγκόσμιο θέμα υγείας».