Επιστήμονες επανέφεραν στη ζωή «ιό- ζόμπι» ηλικίας 48.500 ετών από τους πάγους της Σιβηρίας

Το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει μία νέα απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς οι ερευνητές επανέφεραν στη ζωή δεκάδες ιούς – συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε παγώσει κάτω από μια λίμνη πριν από 48.500 χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές εξέτασαν δείγματα που συλλέχθηκαν από το μόνιμο στρώμα πάγου στην περιοχή της Σιβηρίας στη Ρωσία.

Από το δείγμα οι επιστήμονες επανέφεραν στη ζωή 13 νέους παθογόνους μικροοργανισμούς, τους λεγόμενους «ιούς ζόμπι», ενώ διαπιστώθηκε πως παραμένουν μολυσματικοί παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλές χιλιετίες παγιδευμένοι στο παγωμένο έδαφος.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απόψυξη του μόνιμου πάγου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της γης θα επιδεινώσει την κλιματική κρίση απελευθερώνοντας παγιδευμένα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο.

Η ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αναβίωση ενός ιού που θα μπορούσε να μολύνει ζώα ή ανθρώπους και προειδοποίησαν ότι η εργασία τους μπορεί να συνεχιστεί και να δείξει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Το χρονικό διάστημα που αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να παραμείνουν μολυσματικοί μόλις εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες καθώς και το πόσο πιθανό είναι να συναντήσουν και να μολύνουν έναν κατάλληλο ξενιστή είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθεί», ανέφεραν οι ερευνητές προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος αυτός θα αυξηθεί όταν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι περισσότεροι άνθρωποι θα κατοικήσουν την Αρκτική».

Bloomberg 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης