Υπό το φόβο νέων πλημμυρών οι κάτοικοι του Έβρου

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στον Εβρο, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή υπό τον φόβο νέων πλημμυρών καθώς ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Συνεργεία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δίνουν καθημερινά μάχη για να συγκρατήσουν τα νερά του ποταμού, ενώ χιλιάδες στρέμματα γης έχουν πλημμυρίσει προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Μέχρι στιγμής έχουν σπάσει 20 αναχώματα ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νότιο Έβρο, όπου και εκβάλει ο ποταμός στην κάθοδο του προς το Δέλτα.

Στο τμήμα αυτό η στάθμη του νερού συνεχίζει να είναι σταθερά στα επτά μέτρα, ενώ το ανάχωμα που έσπασε το πρωί, στον οικισμό Πέταλο, σήμανε προς στιγμή συναγερμό χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα. 

Στο βόρειο τμήμα του ποταμού η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται, καθώς τα νερά υποχωρούν σταδιακά και μειώνεται το ύψος της στάθμης του ποταμού.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών από του εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 110.00 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καταστραφεί, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων από τους γεωργούς.

Την εντολή να συνδράμει και ο στρατός ξηράς στο έργο της πυροσβεστικής και των συνεργείων των τοπικών φορέων έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέθεσε επιπλέον γεωπόνους στον ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών το συντομότερο δυνατό και να επιταχυνθούν έτσι οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης