Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη – αστυνομικών: «Ασφαλής μεταφορά και διαμονή για κάθε θύμα» – 4 μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Τηλεδιάσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, τους διοικητές τμημάτων και τους προϊσταμένους ενδοοικογενειακής βίας είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον απόηχο της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Βάσει πληροφοριών την ΕΡΤ, συζητήθηκε ότι θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, ενώ θα συνδράμει και η Εκκλησία, παραχωρώντας κτήρια. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.

4 νέα μέτρα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να ερευνούν τις καταγγελίες ακόμη και αν δεν υποβάλλεται μήνυση, ενώ ζήτησε από τους τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης να αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό τα θύματα. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, για τις καταγγελίες αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ενώ υπάρχουν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Θα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Εβδομαδιαία θα αποστέλλεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας θα ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του συμβάντος.
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται στο μεταξύ τα λάθη και οι παραλήψεις που οδήγησαν στη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, λίγα μέτρα μακριά από το φυλάκιο του φρουρού και ενώ η 28χρονη Κυριακή συνομιλούσε τηλεφωνικά με την Άμεση Δράση, το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων δεν έλαβαν καν τα στοιχεία της 28χρονης, η οποία έμεινε στον χώρο του τμήματος περίπου 10 λεπτά. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν ζήτησαν τα στοιχεία του δράστη, αλλά ούτε και την περιγραφή των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, ώστε να στείλουν ένα περιπολικό έξω από το σπίτι της για να τον αναζητήσουν.

Εντός της ημέρας, κατά τη δημόσια τηλεόραση, αναμένεται να σταλεί το πόρισμα της ΕΔΕ, στον Εισαγγελέα που θα διενεργήσει την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος των αστυνομικών που είχαν βάρδια.

Σύμφωνα με την κατάθεση της υποδιοικήτριας του Α.Τ., η 28χρονη Κυριακή δεν προσδιόρισε πώς ακριβώς την ενοχλούσε ο πρώην της, ενώ ζήτησε να τη συνοδεύσουν αστυνομικοί στο σπίτι της, καθώς πίστευε ότι ο 39χρονος την περίμενε εκεί. Βάσει όσων φέρεται να είπε η υποδιοικήτρια, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό, οι αστυνομικοί της είπαν να καλέσουν την Άμεση Δράση. Σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να είπε η αξιωματικός, η 28χρονη είπε πως θα έπαιρνε μόνη της το «100».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης