Συνάντηση Βερβεσού - Εξαδάκτυλου για τις αναβολές δικών με πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού

Εάν είναι επιτρεπτό ή όχι να ζητηθεί αναβολή μιας ποινικής δίκης για λόγους υγείας με ιατρική πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού, ήταν το μοναδικό θέμα της συνάντησης του πρόεδρου της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Αφορμή για τη συνάντηση αυτή ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αποκλείει τη δυνατότητα απόδειξης του λόγου υγείας, προς το σκοπό αναβολής ποινικής δίκης, με ιατρική πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού (άρθρο 349 ΚΠΔ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, «η προωθούμενη διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), που προβλέπουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κατά την ανακοίνωση, «συμφώνησε πλήρως με την θέση που εξέθεσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας, καθώς όχι μόνον παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία, αλλά υποβαθμίζεται στην πράξη η υπογραφή των ιδιωτών ιατρών».

Κατόπιν αυτών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κοινή παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τροποποιηθεί η προωθούμενη ρύθμιση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης