Πρωτοφανής αδυναμία των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

στεγαστικα δανεια

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους για τα στεγαστικά τους δάνεια που μέχρι πρότινος τα εξυπηρετούσαν κανονικά. Παρά το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια είχαν ενταχθεί με λογικά κριτήρια στον οικογενειακό προυπολογισμό, εν τούτοις, η μείωση των μισθών τους, οι απολύσεις μελών της οικογένειας, οι έκτακτοι φόροι και η φοβερή κάμψη της αγοράς, έχουν φέρει τα πάνω κάτω.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των χρεωμένων νοικοκυριών, βρίσκεται σε απόγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρωστούν μόνο το στεγαστικό τους αλλά και κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια. Οι δανειολήπτες ζητούν ατομικά ή μέσω οργανώσεων καταναλωτών, "πάγωμα" των δανείων αλλά οι Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, αολουθώντας την δικαστική οδό.

Η τραγική αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων έχει συνέπειες στην οικογένεια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, τρείς στις τέσσερις οικογένειες βιώνουν  ένταση ανάμεσα στα μέλη τους, οι μισοί οφειλέτες απέκτησαν προβλήματα υγείας, ενώ 6 στους 10 δεν μπορούν να υποθέσουν ποιό μπορεί να είναι το μέλλον τους στα επόμενα χρόνια.

Μια λύση φαίνεται να είναι η ένταξη των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη. Επίσης δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία. Όμως ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός αυτών που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις του σπιτιού τους έχει "σπείρει" ανησυχία και στις Τράπεζες και στην κυβέρνηση που ίσως υποχρεωθεί να εντάξει στο νόμο Κατσέλη όλους τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης