Προς προσωρινή συμφωνία και ξανασυζητούν τον Σεπτέμβριο

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθούν πολιτικά. Είναι έμπειροι, έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους, έχουν εναλλακτικές. Αντίθετα η Ελλάδα παραμένει άπειρη, δεν έχει κανένα όπλο στα χέρια της και καμία εναλλακτική (πλην της οπισθοχώρησης).

Οι Ευρωπαιοι βλέποντας το αδιέξοδο και κυρίως την αδυναμία να πληρώσει η Ελλάδα τις δόσεις Ιουνίου στο ΔΝΤ ετοιμάζουν προσωρινή συμφωνία, με προσωρινά μέτρα (δηλαδή θα κάνουν σε κάποια πίσω - θα επανέλθουν ατγότερα), δίδοντας μόνο τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα για να αντέξει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτά αναμένεται να συζητηθούν σε βάθος στην συνάντηση που έχει προγραμμιστεί για την Τετάρτη, μεταξύ Α. Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και ένώ θα έχει προηγηθεί ένας (τελευταίος;) κύκλος συνομιλιών των υπουργών Ν. Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτου στην βελγική πρωτεύουσα.

Ωστόσο πρέπει να τονισθεί ότι η πρόταση για παράταση έχει απορριφθεί από την Ελλάδα (υπεβλήθει προ 15νθημέρου) και αυτό σε συνδυασμό με την μη νπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ συνιστά "κρυφό εκβιασμό" που έχει εκνευρίσει τους εταίρους.

Φυσικά οι μέχρι τώρα πληροφορίες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το κέντρο λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, εξηγούν πως τα περιθώρια για την επίτευξη μίας συμφωνίας όπως την έχει περιγράψει η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Σύμφωνα ωστόσο με έγκυρες πηγές που έχουν γνώση των όσων μελετώνται και σχεδιάζονται, το σενάριο που αυτήν την στιγμή κερδίζει έδαφος είναι αυτό της προσωρινής συμφωνίας και σε καμία περίπτωση της τελικής διευθέτησης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης