Προς παραγραφή δίκες με ποινές έως ένα χρόνο

Πάμε σε μαζικές παραγραφές δικών. Ο μεγάλος όγκος αδίκαστων ποινικών υποθέσεων έχει τώρα μεγιστοποιηθεί, καθώς τα δικαστήρια ώς το τέλος Απριλίου, οπότε και έχει παραταθεί η υπολειτουργία της Δικαιοσύνης, θα παραμείνουν κλειστά με άγνωστο το πότε και πώς θα ανοίξουν.

Οι χιλιάδες αδίκαστες ποινικές υποθέσεις που καθημερινά αυξάνονται, όσο τα δικαστήρια δεν δικάζουν, προβληματίζουν έντονα το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, κυρίως την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς αναζητούνται τρόποι και μέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειες, διαλυτικές σε ορισμένες περιπτώσεις, που θα προκύψουν ως πραγματικότητα την επόμενη ημέρα της λήξης των περιοριστικών μέτρων.

Στην Εισαγγελία της Αθήνας, προτείνουν ως άμεσο και αναγκαίο μέτρο στο υπουργείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τη λήψη νομοθετικών μέτρων για μαζική παραγραφή, όλων των υποθέσεων, που αφορούν σε αδικήματα χαμηλής, κατά κάποιο τρόπο, ποινικής απαξίας, που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως ένα χρόνο. 

Υποθέσεις που θα οδηγηθούν δηλαδή έτσι κι αλλιώς σε παραγραφή. Ωστόσο, σε παραγραφή κινδυνεύουν να οδηγηθούν και εκατοντάδες σοβαρότερες υποθέσεις που επρόκειτο να δικαστούν κατά τον χρόνο που τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Εκτός από τον κίνδυνο της παραγραφής σοβαρών υποθέσεων, υπάρχουν δεκάδες σημαντικότατες υποθέσεις, δίκες με κατηγορουμένους για βαριά αδικήματα για τους οποίους λήγει ο χρόνος προσωρινής κράτησης, τα 18μηνα δηλαδή, και ο κίνδυνος να αποφυλακιστούν πριν δικαστούν είναι μεγάλος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης