Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά self test - Δεν θα εργάζονται αν δεν το κάνουν - Τι έδειξαν τα τεστ στα Σχολεία

Σe ασφαλέστερο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων εισέρχεται η χώρα μας από την προσεχή Δευτέρα. Οπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε self tests θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως από την ερχόμενη Δευτέρα, στον ιδιωτικό τομέα.

Test θα γίνονται στο λιανεμόπριο,στα σούπερ μάρκετ, στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμούκουρείακομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στο Δημόσιο.

Στο Δημόσιο τεστ θα κάνουν οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Η διενέργεια του self test είναι υποχρεωτική για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους (φυσική παρουσία). Το αποτέλεσμα των ελέγχων θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self tests από τα φαρμακεία δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου και ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού τεστ.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

Στα Σχολέια  τώρα, έχουν γίνει συνολικά 832.831 self tests. Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, είχαν καταγραφεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, 254.157 ηλεκτρονικές δηλώσεις αποτελέσματος, ενώ από τα 4.201 άτομα που χρειάστηκε να υποβληθούν σε επανέλεγχο, 575 βρέθηκαν θετικά και με δεύτερο τεστ και εκκρεμούν 144 αποτελέσματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προληπτική αξία των self tests για τη διακοπή της μετάδοσης, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση της επιδημίας, η πιθανότητα ένα αρνητικό τεστ να είναι ψευδώς αρνητικό είναι μικρότερη από μία στις 1.000. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης