Η λεγόμενη "εφεδρεία" απέτυχε. Ολόκληρες υπηρεσίες του Δημοσίου δεν έστειλαν ονόματα υποψήφιων... "εφέδρων¨, ενώ όσες έστειλαν συμπεριελάμβαναν αυτούς που όδευαν προς σύνταξη... Έτσι ο στόχος των 30.000 απολύσεων απεδείχθη ανεφάρμοστος. Και τι κάνουν τώρα οι της κυβέρνησης; Ετοιμάζουν ΑΠ΄ΕΥΘΕΙΑΣ απολύσεις, με θολά κριτήρια που ενδεχομένως θα τους δίνουν το δικαίωμα ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ, ποιοί θα απολυθούν!
Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα Ιανουαρίου, θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει απευθείας απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Στο νομοσχέδιο αυτό, θα περιγράφονται και οι τρόποι επιλογής των υπαλλήλων που θα απολυθούν, ανεξάρτητα από την ηλικία, την οικονομική κατάσταση, και την ικανότητα. Ποιοί θα επιλέγουν τελικά τους ανθρώπους που θα απολύονται; Επιτροπές που θα έχουν οριστεί και προφανώς θα ελέγχονται απολύτως από τους... πολιτικούς και οι οποίες θα αξιολογούν την "απόδοσή τους και την αναγκαιότητά τους για την υπηρεσία". Συνεπώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εν λόγω επιτροπές θα ενεργούν ως "κομματικές κρισάρες", που θα προστατεύουν τους ημέτερους.
Η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση που έχει σχέση με τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού. Ηδη γι' αυτό το θέμα η διοίκηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα, που διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του συστήματος, έτσι ώστε η αξιολόγηση να περιορίζεται αποκλειστικά «στην ικανότητα των υπαλλήλων, στην απόδοσή τους, ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και στη συμπεριφορά τους στην υπηρεσία».
Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και η σχετική έκθεση που θα συντάσσεται θα αποτελεί, εκτός των άλλων, και το «διαβατήριο» για τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και συνακόλουθα τη μισθολογική τους κατάταξη, καθώς η διατήρηση στον ίδιο βαθμό συνεπάγεται και την καθήλωσή τους στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια.
Η δεύτερη φάση αφορά την αξιολόγηση συνολικά του προσωπικού του δημόσιου τομέα ταυτόχρονα με την αναμόρφωση των δομών του κράτους.
Η αξιολόγηση αυτή, που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε περίπου 80.000 απολύσεις υπαλλήλων, έτσι ώστε να τηρηθεί και η «μνημονιακή δέσμευση» για αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις 150.000 υπαλλήλων ως το 2015, θα πραγματοποιηθεί από γάλλους εμπειρογνώμονες με βάση και σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη με την Task Force.
Η κυβέρνηση ενώ θα ελέγχει τις επιτροπές... ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει για τον εαυτό της ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Θα εμφανίσει το όλο εγχείρημα ως "έργο της τρόικας", ενώ ήδη έχει καταλήξει από που θα γίνουν οι απολύσεις:
1. Όσοι χαρακτηριστούν "άχρηστοι" ή "περιτοί", από Οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.
2. Όσοι εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν.
3. Όσοι υπάλληλοι έχουν "νεκρές" ιδιότητες (π.χ. δακτυλογράφοι).
4. Υπάλληλοι που γενικώς θα αξιολογηθούν ότι "δεν έχουν τα προσόντα που απαιτούνται".
5. Υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε ΟΤΑ κ.α. Οι μετατάξεις θα είναι υποχρεωτικές.
Το τελικό σενάριο στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι: Η τρόικα θα διατάζει τις απολύσεις. Οι ελεγχόμενες από τους πολιτικούς επιτροπές, θα υποδεικνύουν ποιούς.