Ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, από την Ειδομένη ως τις Θερμοπύλες και από τον Πειραιά ως στη Λέσβο, έκανε ο Jim Yardley, απεσταλμένος των New York Tmes στη χώρα μας, «μια πτωχευμένη χώρα που κινδυνεύει να γίνει φυλακή για τους πρόσφυγες» όπως ο ίδιος γράφει. Μαζί με το χειρουργικό του κείμενο, στο οποίο υπάρχουν και επώνυμες μαρτυρίες προσφύγων, πολλές εξαιρετικές φρωτογραφίες.
Η Ελλάδα έχει γίνει το 'σημείο μηδέν' για τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που πλήττουν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: Η κρίση χρέους και η επιμονή της Γερμανίας στην λιτότητα ως τη μοναδική θεραπεία και η αντίδραση για το κύμα των προσφύγων από τις εμπόλεμες και φτωχές χώρες.» περιγράφει ο αμερικανός δημοσιογράφος.
Παρομοιάζει την πορεία των προσφύγων από τη Λέσβο ως τα σύνορα ως το ταξίδι καταραμένων ελπίδων για πρόσφυγες και Ελληνες: «Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να προσχωρήσουν αλλά και δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω. Και οι Ελληνες που δεν βλέπουν να υπάρχει ελπίδα για να ξεφύγουν από το οικονομικό και κοινωνικό τραύμα της προηγούμενης δεκαετίας». Ο Jim Yardley διερωτάται πότε αυτή η απελπισία να εκραγεί, είτε από την πλευρά των Ελλήνων είτε από την πλευρά των προσφύγων.
Στις Θερμοπύλες, ο απεσταλμένος των New York Times συνάντησε τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, για να στεγάσει 250 πρόσφυγες, άνοιξε το πτωχευμένο ξενοδοχείο «Αίγλη». Ενα κρατικό ακίνητο από αυτά που οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν να πουληθούν για να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας.
Τελευταίος σταθμός στο οδοιπορικό του απεσταλμένου των New York Times, η Λέσβος. Εκεί απ' όπου αρχίζει η Ελληνική περιπέτεια των μεταναστών.
Ο Jim Yardley έγινε μάρτυρας ακόμη μιας άφιξης προσφύγων από τα τουρκικά παράλια: «Ολα έγιναν γρήγορα. Μητέρες, μωρά και γιαγιάδες βγήκαν στην ακτή όπως και οι άνδρες. Τα μωρά τυλίχθηκαν με κουβέρτες. 'Μιλάει κανένας Κουρδικά;' φώναξε ένας διερμηνέας. Σύντομα, όλοι είχαν μπει σε ένα λεωφορείο με κατεύθυνση ένα κέντρο καταγραφής.