Ξεχειλίζει η αγανάκτηση στους 'Ελληνες ξενοδόχους

Η ύφεση, η αύξηση του ΦΠΑ, οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και βέβαια το απίστευτο χαράτσι ακινήτων έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και σε οργή τους έλληνες ξενοδόχους.

Με έντονες αποδοκιμασίες από πλήθος αγανακτισμένων ξενοδόχων πραγματοποίησε την ομιλία του το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), που λαμβάνει χώρα στον εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO
στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 43ης έκθεσης xenia, με τη συμμετοχή 1.300 ξενοδόχων.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δέχτηκε λεκτικές επιθέσεις από ξενοδόχους οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που κατά καιρούς πλήττουν τον κλάδο με το πρόσφατο ειδικό τέλος της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αγανάκτηση είναι διάχυτη στον κλάδο λόγω των επιβαρύνσεων που έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση.

Παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό το οποίο προβλέπει και την πλήρη άρση του καμποτάζ, ενώ πρόσθεσε ότι στα 500 εκατ. ευρώ, κονδύλια που προβλέπονται για τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ενταχθούν και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωση κατά 20% του μισθώματος σε 204 ξενοδοχεία που ανήκουν σε ΝΠΔΔ.

Νωρίτερα στην χαιρετίζοντας τη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς απαρίθμησε έναν «δεκάλογο» προτάσεων για τον τουρισμό, τονίζοντας ότι αποτελεί «εθνική συλλογική προτεραιότητα», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για «κοινό μέτωπο» μεταξύ των κομμάτων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα. Οι δέκα προτάσεις περιλαμβάνουν:

1. Τη συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού με θεσμική εκπροσώπηση και άμεση εποπτεία από τον πρωθυπουργό

2. Τη σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

3. Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού

4. Την προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο 4,5% στο συνολικό τουριστικό πακέτο, με διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου και επέκταση της ρύθμισης στα νησιά του Ιονίου

5. Την πλήρη άρση του καμποτάζ

6. Τη μείωση της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων

7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης

8. Νέα στρατηγική αερομεταφορών με μείωση των τελών των αεροδρομίων

9. Αμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα

10. Αυτόνομος τουριστικός σχεδιασμός για την Αθήνα

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα στο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ΞΕΕ θα αντιμετωπίσει δικαστικά, με προσφυγή και το πρόβλημα της ασφάλισης των μικρών ξενοδοχείων στον ΟΑΕΕ, καθώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από το υπουργείο Απασχόλησης. Όπως τόνισε «δεν γίνεται 1.500 μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία, με δυναμικότητα κάτω των δέκα δωματίων να καλούνται να καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, τη στιγμή που 30.000 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων εξαιρούνται».

Εξηγώντας την αναντιστοιχία των αποτελεσμάτων στα ελληνικά ξενοδοχεία, σε σύγκριση με τις συναλλαγματικές εισπράξεις τη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσιάστηκε, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δήλωσε ότι «αναζητείται» 7% διαφορά, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 40.000 σπίτια νοικιάζονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα μιλώντας για την Αθήνα, σημείωσε ότι ο προορισμός «έχει απαξιωθεί» και σημείωσε ότι 17 ξενοδοχεία έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα στην πρωτεύουσα, καθώς υφίστανται τις συνέπειες και της υποβάθμισης του κέντρου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης