Μουσείο Ολυμπίας: Εκλάπησαν 65 μικρά χάλκινα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Παραιτήθηκε ο Γερουλάνος

Μουσείο Ολυμπίας

Δύο άνδρες εισέβαλαν στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, νωρίς το πρωί της Παρασκευής και υπό την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τη φύλακα. Εν συνεχεία αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και εν συνεχεία διέφυγαν.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ληστών.

Την παράιτησή του υπέβαλε στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο ο υπουργός Πολιτιμού κ. Π. Γερουλάνος. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμα ενώ ο κ. Γερουλάνος μεταβαίνει στην Ολυμπία.

Εν τω μεταξύ το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στην παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού. 

Η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση πως «68 αρχαία κεραμικά και μπρούτζινα αντικείμενα εκλάπησαν από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, αναγκάζοντας τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να υποβάλει την παραίτησή του».

«Ληστές εισέβαλαν στο μουσείο της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων» αναφέρει και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στα αγαλματίδια και το χρυσό δακτυλίδι, τα οποία εκλάπησαν από ενόπλους από το «σημαντικότερο Μουσείο της Ελλάδας», όπως το χαρακτηρίζει.

Για τη ληστεία σε ένα από τα «σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της Ελλάδας» κάνει λόγο και το BBC. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται εκτενώς στο πρωτοφανές γεγονός, κάνοντας λόγο και για την παραίτηση που υπέβαλε ο υπουργός Πολιτισμού.

«Ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, οπλισμένοι άνδρες έκλεψαν περισσότερα από 65 αρχαία αντικείμενα» ανέφερε στο ρεπορτάζ του και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, το οποίο θύμισε και την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο ίδιο κλίμα και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρεται στο γεγονός της ληστείας σε ένα «από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης, που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούσαν ότι «είναι απίθανη μια νέα κλοπή μουσείου γιατί πλέον τα εκθέματα είναι καταγεγραμμένα σε διαδικτυακούς καταλόγους και είναι αδύνατη η πώλησή τους σε συλλέκτες στο εξωτερικό». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις αρχές του 1993 είχαν σημειωθεί 14 κλοπές σε ελληνικά μουσεία - ανάμεσα σε αυτά της Πάρου, Τεγέας, Σικυώνος, Ρόδου, Σαντορίνης, Σχηματαρίου, Ωρεών Ευβοίας και άλλα- που έχουν παραμείνει ανεξιχνίαστες και ελάχιστα από τα κλαπέντα αντικείμενα έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα.

Χωρίς αποτέλεσμα είχε μείνει και η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό σημαντικού αρχαίου αντικειμένου που είχε κλαπεί προ τετραετίας από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν και άλλες παραμέτρους της υπόθεσης αφού στενός συγγενής στελέχους του Μουσείου της Ολυμπίας φαίνεται ότι είχε κατηγορηθεί, την δεκαετία του '80, για σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας! Παράλληλα για το ίδιο στέλεχος είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για αβλεψίες σε ανασκαφές σε δύο αρχαίους τάφους στην περιοχή της Ολυμπίας αλλά και στην περιοχή Ψάρι Μεσσηνίας. Τελικά εκ των υστέρων διαπιστώθηκε σύλληση αυτών των τάφων. Επιπλέον άξιο λόγου είναι ότι ανάμεσα στα ευρήματα που εκλάπησαν είναι ένα χρυσό μυκηναϊκό δακτυλίδι-σφραγιδόλιθος, προϊόν ανασκαφής από την Ανθεια Μεσσηνίας, για το οποίο είχε υποβληθεί αίτημα παράδοσης του στο αρχαιολογικό μουσείο της Μεσσηνίας, το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό. Μάλιστα αυτό ήταν το μαναδικό χρυσό αντικείμενο στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που στόχευσαν οι δράστες.

Την ίδια ώρα μείζον θέμα για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ είναι ο τρόπος διαφυγής των δραστών - ο ένας περιγράφεται ως ψηλός , ιδιαίτερα «εύσωμος» και ο άλλος μικρότερου αναστήματος- αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αξιόπιστη μαρτυρία. Γι αυτόν τον λόγο τα δεκάδες μπλόκα σε διάφορα σημεία των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας , Αρκαδίας και Αχαΐας ψάχνουν στα τυφλά, αφού δεν έχει δοθεί σήμα για την αναζήτηση οχημάτων με συγκεκριμένες περιγραφές. Επιπλέον αναζητείται κατάλυμα των δραστών στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο στην ληστρική επίθεση με τα καλάσνικοφ να συμμετείχαν και σεσημασμένοι Ελληνες ή αλλοδαποί κακοποιοί που έχουν συμμετάσχει και σε άλλες εγκληματικές επιθέσεις στην Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα.

Ενα από τα βασικά ερωτήματα των αστυνομικών, γιατί υπήρξε η ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας και ποιο θα είναι το σύστημα κλεπταποδοχής των αρχαίων αντικειμένων αφού είναι καταγεγραμμένα σε επίσημους καταλόγους και είναι εξαιρετικά δύσκολη η διακίνησή τους σε κύκλους συλλεκτών και αρχαιοπωλών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν την περίπτωση της κλοπής περίπου 200 αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο της Κορίνθου τον Απρίλιο του 1990. Τότε οι τέσσερις τουλάχιστον εισβολείς είχαν ξυλοκοπήσει άγρια τον φύλακα του Μουσείου και είχαν φορτώσει σε φορτηγό τα αμύθητης αξίας αρχαία αντικείμενα. Η κλοπή αυτή είχε μείνει ανεξιχνίαστη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999 οπότε σχεδόν όλα τ αρχαία αντικείμενα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν σε αποθήκη στο Μαϊάμι. Οπως προέκυψε στην πορεία των ερευνών οργανωτές της κλοπής ήταν δύο ποινικοί που ασχολούντο με την διακίνηση κοκαΐνης και οι οποίοι δεν μπόρεσαν ποτέ να πουλήσουν τα καταγεγραμμένα αρχαία του Μουσείου της Κορίνθου. Επιπλέον στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε σημειωθεί μπαράζ επιθέσεων σε μουσεία όλης της χώρας, οι οποίες δεν εξιχνιάσθηκαν. Λόγω αυτής της εικοσάχρονης σιωπής των αρχαιοκαπήλων αλλά και της εξέλιξης στην υπόθεση κλοπής στο Μουσείο της Κορίνθου , οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν θα συμβεί πάλι τέτοιου είδους ληστεία σε μουσείο της χώρας, γιατί τα αρχαία αντικείμενα δεν μπορεί να πουληθούν πουθενά».

Ομως η ληστεία στην Ολυμπία φαίνεται ότι διέψευσε όλους οικτρά...

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή και Βήμα

Δείτε επίσης