Με βοήθεια έξι ακόμη χωρών η φετινή πυροπροστασία

Αύξηση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, μόνιμη τους καλοκαιρινούς μήνες εγκατάσταση στην Ελλάδα Ευρωπαίων πυροσβεστών, δημιουργία νέου σώματος «δασοκομάντος», αύξηση των περιπολιών στα δάση και συστηματική εφαρμογή μέτρου εναέριας επιτήρησης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. 

Μέσω του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NSPA, το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στη μίσθωση συνολικά 46 εναέριων μέσων, αντί 31 την περυσινή χρονιά. Πρόκειται για 9 βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky, 12 μεσαίου τύπου Kamov, 8 ελικόπτερα Agusta Bell και 17 Air Tractors. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα αθροίζονται στα 40 ιδιόκτητα (Canadair, Pezetel κ.ά.), με την ηγεσία της Πυροσβεστικής μάλιστα να υιοθετεί δόγμα άμεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς.

Το κόστος για τις μισθώσεις ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Για την αύξηση του κόστους ευθύνεται, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Κάτι σημαντικό: Η Ελλάδα για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργεί ως «κόμβος» του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα ένα βαρέος τύπου ελικόπτερο θα σταθμεύει μόνιμα στην Ελλάδα, με τα έξοδα μίσθωσης και λειτουργίας να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξάλλου, συμφώνησε να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή και να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο προεγκατάστασης στην Ελλάδα 250 Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών.

Συνολικά 6 χώρες έχουν συμφωνήσει να μετάσχουν σε αυτό, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία και η Ρουμανία, που άλλωστε και κατά την περυσινή εφιαλτική χρονιά είχαν συνδράμει την Ελλάδα με μέσα και προσωπικό. Οι τέσσερις από τις έξι χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να έρθουν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί δικό τους εξοπλισμό. Οι 250 δασοπυροσβέστες θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και θα σταθμεύουν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

 Ακόμη, σύντομα θα να είναι ετοιμοπόλεμο και το Σώμα των 590 Ελλήνων «δασοκομάντος», η δημιουργία του οποίου είχε ανακοινωθεί ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Συγκροτήθηκε από εποχικούς πυροσβέστες που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης