Μαζική έξοδος επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής

Περίπου 20.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει πραγματικές (!) εταιρείες στα Βαλκάνια έχοντας επενδύσει 20 δισ. ευρώ από το 2013 και μετά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραπετεύουν στις γειτονικές χώρες γιατί αυτές προσφέρουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον και χαμηλούς φόρους, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συνεχώς αιφνιδιάζει την αγορά με φόρους που είναι πια αδύνατον να καταβληθούν.

Πέραν της Βουλγαρίας όπου έχουν μετεγκατασταθεί οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και στην Αλβανία Έλληνες έχουν επενδύσει 6 δισ. ευρώ καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση (ακολουθούν Ιταλοί και Τούρκοι).

Οι Έλληνες δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία, τις κατασκευές, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, στην Υγεία, στις Τράπεζες (μόνο η Eurobank δεν υπάρχει στην Αλβανία από τις 4 συστημικές).

Αναλυτικά έχουμε:

- ΣΕΡΒΙΑ: 200 μεγάλες ελληνικές επιχιερήσεις με επενδύσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

- ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 6.000 επιχιερήσεις με κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ και 35.000 εργαζόμενους.

- ΣΚΟΠΙΑ: Πάνω από 200 επιχιερήσεις με 1 δισ. ευρώ επενδύσεις.

- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μόνο το 2014 Έλληνες επένδυσαν 2,5 δισ. ευρώ. Πάνω από 12.000 μεγάλες ελληνικές επιχιερήσεις είναι εκεί.

Στο μεαξύ τι κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ελληνική έξοδο επιχιερήσεων; Θέλει να υπογράψει συμφωνίες με τις παραπάνω χώρες συν την Κύπρο ώστε να καταγράψει όλες τις ελληνικές εταιρίες στις χώρες αυτές και να ελέγχει αν κάνουν πραγματικές δουλείές ή κρύβονται ενώ δραστρηριοποιούνται μόνο στην Ελλάδα.

Αντί μέτρων ανακούφισης δηλαδή στην ελληνική αγορά, νέα κυνηγητά και στις γύρω χώρες...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης