Λέσβος: Ξεκινησαν οι απορριπτικές ασύλου γι αυτό και διαδηλώνουν

Ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν να οργανώνουν διαδηλώσεις στη Λέσβο. Ποιοι ακριβώς: Μετανάστες κυριως από το Αφγανιστάν, δήθεν αναρχικοί και - έκπληξη! - στελέχη κάποιων ΜΚΟ. Πώς και ενεργοποιήθηκαν όλοι αυτοί τώρα; Ενεργοποιήθηκαν γιατί σφίγγει ο κλοιός για επιστροφές στην Τουρκία ή στις χώρες τους.

Σήμερα όλη η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος ασύλου καταλήγει σε απόφαση –σε πρώτο βαθμό– μέσα σε δυόμισι μόλις εβδομάδες από την καταγραφή του αιτούντος άσυλο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιστροφές. Λίγες προς το παρόν - επτά μέσα στον Ιανουάριο - αλλά έχουν ξεκινήσει.

Με λίγα λόγια, οι μετανάστες έχουν ενημερωθεί ότι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων. Έτσι, φοβούνται ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία. 

Είναι ζήτημα χρόνου λοιπόν να ζήσουμε χειρότερα επεισόδια και αυτό θα συμβεί όταν οι επιστροφές γίνουν πολλές και με εκατοντάδες μετανάστες να ξαναστέλνονται πίσω. Η κυβέρνηση οφείλει να προβλέψει τις αντιδράσεις αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε:

α) Να περασει το μήνυμα ότι όποιος έρχεται σε ελληνικό νησί χάνει τα χρήματα του γιατί θα τον γυρίσουν πίσω.

β) Να ξεκινήσει η αριθμητική αποσυμφόρηση των νησιών μας που θα προσφέρει ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες που σήμερα δικάιως ασφυκτιούν.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι στην ουσία προασπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα με ένα κράτος άχρηστο και ράθυμο, που δεν μπορεί να εκπονήσει και να εφαρμόσει σχέδια. Είναι η πρώτη φορά που το προσπαθεί με ένα τόσο σοβαρό (εθνικό) πρόβλημα.

Φαίνεται πως επιτέλους κάτι λειτουργεί έστω και αν οι κυβερνητικές προσπάθειες λοιδωρούνται και απαξιώνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μόνο να υπονομεύουν ξέρουν. Προτάσεις ποτέ δεν έχουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης