Κούγιας: Οι οικογένειες των νεκρών αδιαφορούν για τις αποζημιώσεις

Εκπροσωπώντας 11 οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο σιδηροροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, Αλέξης Κούγιας μίλησε στην ΕΡΤ για την πορεία των ανακρίσεων και τόνισε πως δεν ενδιαφέρονται για τις αποζημιώσεις που θα τους χορηγήσει το κράτος, αλλά θρηνούν για τα νεκρά παιδιά, γονείς, συγγενείς και συντρόφους που σκοτώθηκαν.

Ο ποινικολόγος δήλωσε αρχικά σχετικά με τις ανακρίσεις της υπόθεσης για τα Τέμπη πως: «Κανείς από τους συναδέλφους μου, ούτε εγώ, έχουμε δει πώς προωθούνται οι ανακρίσεις, τι ανακριτικές πράξεις διενεργούνται, αν είναι στοχευμένες και προσβλέπουν στην πλήρη διαλεύκανση υποθέσεως. Και πραγματικά αυτό είναι μια αδυναμία. Είναι πρωτοφανές».

Όσο για το αν θεωρεί πως οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια για να δικαιωθούν εξήγησε ότι: «Δεν θα δικαιωθούν. Θα παραγραφούν τα αδικήματα, εάν δεν γίνει γρήγορη ανάκριση και δεν έχουμε σύντομα σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας. Όχι να τα τυλίξουμε σε μια κόλλα χαρτί, όπως λέγαμε παλιά στα χωριά μας. Και όχι γιατί πρέπει το δημόσιο αίσθημα να ικανοποιηθεί και να αρχίζουμε να κρατούμε προσωρινά ανθρώπους που δεν πρέπει να κρατηθούν.

Εξήγησε πως: «Πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας. Εμείς οι δικηγόροι ειδικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά εμείς που υποστηρίζουμε την κατηγορία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για κατηγορούμενους, είτε είναι στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε είναι του Υπουργείου Συγκοινωνιών αργότερα, είτε είναι στελέχη της Hellenic Train. Πραγματικά όμως, αν αποδοθούν κατηγορίες, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες».

Σχετικά με το εάν η ανάκριση θα επεκταθεί και προς το σκέλος των πολιτικών ευθυνών. «Γιατί εν δυνάμει όλοι, ανεξαρτήτως δεν το λένε, μόνο αν άκουγαν τον κύριο Καρκατσούλη προηγουμένως, καταλαβαίνουν πού πηγαίνει αυτή η ιστορία. Δηλαδή εδώ πραγματικά εγώ στενοχωριέμαι αφάνταστα. Δεν είναι δυνατόν να είσαι πολιτικός προϊστάμενος σε μια υπόθεση».

Υπενθύμισε ότι: «Με τις διωξεις που ασκήθηκαν, η παραγραφή – ειδικά για το αδίκημα της διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών από την οποία διατάραξη επήλθαν πολλαπλοί θάνατοι – απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αυτομάτως η παραγραφή αγγίζει τα όρια της 20ετίας. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα η κύρια και ο κύριος ανακριτής, να πάνε 20 χρόνια πίσω. Για ποιους όμως; Όχι για τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί έχουν φροντίσει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα αδικήματα τους να παραγράφονται».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης