Ιστορικά... (πέντε) ΟΧΙ της κυβέρνησης δικομματισμού στην τρόικα που πάντως θα γίνουν δεκτά... αργότερα

Για πρώτη φορά η δικομματική κυβέρνηση θα πει... προσωρινό "ΟΧΙ" στην τρόικα και μάλιστα σε ΠΕΝΤΕ αξιώσεις της. Σαμαράς - Βενιζέλος εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο πολιτικό κόστος αν εφαρμοστούν αυτά που ζητούν οι τροικανοί. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς "όχι" αλλά κρυφό αίτημα να τεθούν τα θέματα αυτά αργότερα, ή να ψαλιδιστούν.

Συγκεκριμένα έναντι των 19 θεμάτων που έχει θέσει η τρόικα, η ελληνική πλευρά μιλά για την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών σε πέντε μέτωπα που μπορούν να φέρουν θύελλα αντιδράσεων. Αυτά αφορούν τα δημοσιονομικά, όπου αποκλείεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, τις ομαδικές απολύσεις, τις παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό (όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων), τη γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία.

Θεωρείται βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν περνούν από την Βουλή. Για παράδειγμα ο κ. Κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να ψηφιστούν. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο γαλάζιος αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής («η κοινωνία δεν μπορεί άλλο, φτάνει πια», είπε) ενώ ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε (MEGA) ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας.

Ο κ. Σαμαράς για να περάσει τις θέσεις του αυτές επικοινωνεί συστηματικά με Μέρκελ και Σόιμπλε, ζητώντας να κατανοήσουν ότι "αυτά τα μέτρα μπορούν να έλθουν αργότερα όταν θα έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα των πρόωρων εκλογών".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης