Υποβλήθηκε από ουτις στις Τετ, 02/03/2016 - 11:31.
Παρά το γεγονός ότι τα πρόστιμα των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία ουδελν απέφεραν και ενώ πολύ σωστά η κυβέρνηση σκέπτεται μικρότερο πρόστιμο και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ προσληψη ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΟΥ, η τρόικα προτείνει τον διπλασιασμό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία από τα 10.550 ευρώ που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά ανασφάλιστο!
Το πρόστιμο - μαμμούθ το ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας, κλιμάκιο των δανειστών, στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας των θεσμών και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Η τρόικα περιφρονεί το γεγονός ότι η αδήλωτη εργασία είναι σύμπτωμα της κρίσης, γίνεται κατ ανάγκην και την αποδέχονται και οι εργαζόμενοι από το να είναι άνεργοι. Η λύση να ασφαλίζονται για ένα διάστημα υποχρεωτικά είναι η πρέπεουσα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μάλιστα απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΠΕ για μείωση του νέου γενικού προστίμου στα 3.500 ευρώ και κλιμάκωση του ανά περίπτωση υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας» συνδέεται άμεσα με το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού, μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των εισφορών και της τόνωσης των εσόδων των Ταμείων. Μάλιστα οι δανειστές αξίωσαν με επιτακτικό τρόπο την είσπραξη των ποσών που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.
Να δημειωθεί ότι ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Γιάννης Σούκος είχε προτείνει μεταξύ άλλων την επιβολή κλιμακωτών προστίμων για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, μειώνοντας το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ και υποχρεώνοντάς τους παραβάτες εργοδότες να προσλάβουν τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες θα συνετιστούν, ενώ τα «λογικά» πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα μπορούν να εισπραχθούν από το Σώμα.
Μοιράσου το: