Η κυβέρνηση θέλει να αποβουλιάξει την ιδιωτική τηλεόραση

Ο νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα τηλεοπτικά κανάλια είναι εκτός πραγματικότητας. Ο πρόεδρος της ΕΙΣΗΤΕΕ, κ. Κυριακόπουλος, σε συνένετευξη τύπου, αναφέρθηκε στον μειωμένο τζίρο των καναλιών και στα έσοδα του τηλεοπτικού κλάδου που βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία λέγοντας:

«Από την στιγμή που ο τζίρος του κλάδου έχει τεράστιες ζημίες που φθάνουν ακόμα και τα 50 εκ. ευρώ για το 2014, ενώ οι σωρευτικές ζημιές των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ για την περίοδο 2008-2013 υπερβαίνουν τα 500 εκ. είναι αδιανόητο να είναι απαιτητά από την κυβέρνηση τέτοια ποσά που στραγγαλίζουν τον κλάδο». Παράλληλα ο κ. Λιαρέλλης πρόσθεσε ότι για να επανέλθει η τηλεοπτική αγορά στα επίπεδα του 2009, με βάση τα δεδομένα του 2014, πρέπει να αναπτυχθεί κατά 324 %.

Σημειώστε επίσης ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί υπόκεινται και σε καθεστώς  υπερφορολόγησης με τις ειδικές «φορολογικές επιβαρύνσεις» να υπερβαίνουν το 16% του κύκλου εργασιών των καναλιών, οι οποίες σε συνδυασμό με το αγγελιόσημο, τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και τον φόρο τυφλών ανεβάζουν την συνολική επιβάρυνση στο 41,8%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Η κυβέρνηση ψεύδεται δηλώνοντας ότι "οι καναλάρχες δεν πληρώνουν τίποτε". Από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν είτε αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο είτε επενδυθεί από τους σταθμούς περίπου 8 δις. ευρώ, δηλαδή ετησίως το ποσό υπολογίζεται στα 350 εκατομμύρια.

Όπως παρουσίασαν τα μέλη της ΕΙΣΗΤΕΕ, ενδεικτικά το σύνολο των άμεσων και έμμεσων φόρων του κλάδου είναι 2.15 δις με μέσο όρο κατά έτος τα 93 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία, με αγγελιόσημο, 73 εκ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 1.7 δις όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο κλάδος έχει επενδύσει συνολικά 4,1 δις ευρώ μέσα από τη διαδικασία των παραγωγών τηλεοπτικού προγράμματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης