Η Κάρλα «πέρασε» την Τριχωνίδα-Η κακοκαιρία Daniel «άλλαξε» τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας!

Η κακοκαιρία Daniel «σάρωσε» τη Θεσσαλία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Όμως, εκτός από τα παραπάνω, οι σφοδρές βροχοπτώσεις φαίνεται ότι αλλάζουν και τα γεωγραφικά δεδομένα της χώρας και αυτό συνέβη μέσα σε... λίγες ώρες.

Όπως διακρίνεται σε φωτογραφία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, από τις 16 Σεπτεμβρίου, η λίμνη Κάρλα, που μέχρι πρόσφατα είχε... αφανιστεί, είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, αφού εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών, ξεπέρασε κατά πολύ την Τριχωνίδα.

Την παραπάνω αλλαγή είχε επισημάνει πρόσφατα το meteo, με βίντεο, ενώ τη δορυφορική φωτογραφία αποκάλυψε η ομάδα του Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

«Η Κάρλα, της οποίας η έκταση άλλαζε χρόνο με το χρόνο και με τις βροχές, είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια! Γύρω της δε είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα.

Όμως τη δεκαετία του 1960, μετά από λανθασμένες (όπως αποδείχθηκε) μελέτες, αποφασίστηκε η αποξήρανση της. Πραγματικά η λίμνη σχεδόν αφανίστηκε για να δημιουργηθούν καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ελονοσίας», τονίζεται στην πρόσφατη ανάρτηση της συγκεκριμένης ομάδας.

«Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υποχωρήσουν τα νερά της, αλλά αυτές τις μέρες η λίμνη έφτασε να έχει έκταση κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα», σημειώνεται σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στη λίμνη Κάρλα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης