Επικίνδυνοι οι " πειρατές " της ασφαλιστικής αγοράς - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι με το συμβόλαιο αυτοκινήτου

ασφαλιση, συμβόλαιο, αυτοκινητο

Οι «πειρατές» της ασφαλιστικής αγοράς του κλάδου αυτοκινήτου έχουν... κλέψει τα τελευταία δύο χρόνια 700.000 ιδιοκτήτες ΙΧ καλύπτοντάς τους με χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά χωρίς να τους παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες όταν οι πελάτες τους τις χρειαστούν.

Την πρακτική της φθηνής ασφάλισης χωρίς αντίκρισμα εφαρμόζουν εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και ξένες που έχουν έδρα σε χώρες της ΕΕ. Οι τελευταίες έκαναν έφοδο στην αγορά, εκμεταλλευόμενες την κρίση. 

Το χειρότερο είναι , όπως λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς , ότι πολλές έχουν έδρα στο εξωτερικό ( Βουλγαρία, ακόμη και το Γιβραλτάρ ) και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ελληνικό Δημόσιο. Δίνουν λόγο στις δικές τους. 

Μικρή «γεύση» των επιπτώσεων από την κυκλοφορία των ανασφάλιστων δίνουν τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου. Είναι το «ταμείο» που αναλαμβάνει να καλύπτει τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων από οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα ή από αυτοκίνητα των οποίων οι ασφαλιστικές έχουν κλείσει.

Γι' αυτόν τον λόγο από την 1η Φεβρουαρίου ανέβηκαν κατά περίπου 2% με 4% τα ασφάλιστρα λόγω της αύξησης της εισφοράς που δίνουν οι ασφαλισμένοι μέσω των ασφαλίστρων τους για το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο, μετά το «λουκέτο» της «EVIMA», σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αναγκάζεται να χειριστεί και να επωμιστεί περίπου 30.000 εκκρεμείς υποθέσεις της ασφαλιστικής.

Τι πρέπει να κάνουν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι της EVIMA 

Οπως δήλωσε στο Νewsit o Aντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων, Ηλίας Κονταξής "μετά την παρέλευση των 30 ημερών και εγώ θα έλεγα και πριν την καταληκτική ημερομηνία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του σε νέα εταιρεία. 

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών καλύπτονται βάση νόμου από το Επικουρικό Κεφάλαιο για 30 ημέρες από την ημέρα της ανάκλησης της άδειας της εταιρείας από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δηλαδή εάν ενας ασφαλισμένος προκαλέσει ζημιά εως και τις 7 Μαρτίου 2013 θα αποζημιωθεί από το επικουρικό. 

Εάν κάποιος ανανέωσε το ασφαλιστήριο του πριν μία εβδομάδα ή ένα μήνα και έχει πληρώσει για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, τότε για να διεκδικήσει τα χρήματά του ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση προς τον εκκαθαριστή της εταιρείας όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της.

Στη περίπτωση που τα χρήματα που θα προκύψουν από την εκκαθάριση δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των απαιτήσεων, τότε ο κάθε ασφαλισμένος θα λάβει μέρος των χρημάτων που διεκδικεί" είπε τέλος ο κύριος Κονταξής. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης