Όλη η παραφιλολογία για την φθορά Μητσοτάκη και ΝΔ μάλλον υποχώρησε ήδη αν σκεφτεί κανείς ότι:
α) Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και
Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που «καθάριζαν» για ένα ακόμα πρωί την περιοχή της οδού Πατησίων, συλλαμβάνοντας μετανάστες που έκαναν παραεμπόριο στα πεζοδρόμια, θεώρησαν πιθανότατα παράνομο και τον δόκτορα Ράι, που περνούσε από εκεί επιστρέφοντας στο γραφείο του. Καθώς μάλιστα δεν είχε επάνω του τα ταξιδιωτικά του έγγραφα (τα είχε αφήσει στο γραφείο του για να πεταχτεί για λίγο έξω), γρήγορα η πιθανότητα μετατράπηκε σε βεβαιότητα για τους αστυνομικούς. Και παρ' ότι έσπευσαν οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου να σώσουν τον καθηγητή - αλλά και ό,τι έχει απομείνει από τη φήμη της χώρας μας στους «πρεσβευτές» των άλλων χωρών που μας επισκέπτονται ακόμα -, οι αστυνομικοί αποδείχθηκαν αμετάπειστοι.
Χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος για να απελευθερώσει η Αστυνομία τον ινδό επιστήμονα, αφού όμως είχε πια μεταχθεί με τους άλλους κρατούμενους στο τμήμα. «Η δουλειά της Αστυνομίας είναι να διατηρεί τον νόμο και την τάξη στη χώρα και για να το κάνει αυτό μπορεί να σταματήσει οποιονδήποτε θέλει, οποιαδήποτε ώρα για να τον ελέγξει» λέει ο κ. Ράι μιλώντας στο «Βήμα». «Εξεπλάγην όμως όταν κατάλαβα ότι δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν τους ανθρώπους του πανεπιστημίου και τελικά με συνέλαβαν, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σοκαριστικό» δηλώνει.
Πότε ήρθατε στην Ελλάδα και τι εντυπώσεις έχετε αποκομίσει;
«Εχουν περάσει έξι εβδομάδες από τότε που ήρθα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την περίοδο αυτή τελείωσα τη διδασκαλία ενός κύκλου μαθημάτων στο ΜΒΑ International. Πρέπει να πω ότι δέχτηκα τεράστια υποστήριξη από τις αρχές του πανεπιστημίου και ειδικά από τον πρύτανη, αλλά και απ' όλα τα μέλη του ιδρύματος. Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν βοηθητικοί και συνεργάσιμοι, οι φοιτητές καλοί και ζεστοί μαζί μου. Μπορώ να πω ότι η εμπειρία μου ως επισκέπτης καθηγητής ήταν μία από τις καλύτερες από όλες τις καθηγητικές μου "αποστολές" ως σήμερα».
Στα ελληνικά πανεπιστήμια ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα «άλυτα» σχετικά με τη φύλαξη και την προστασία τους. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και το πρόβλημα μεταναστών μικροπωλητών χωρίς νόμιμες άδειες έξω από τα κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
«Ξέρετε, δεν επισκέπτομαι συχνά το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου. Οπότε, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, έχω απόλυτη άγνοια του φαινομένου παράνομων μεταναστών που πουλούν παράνομα προϊόντα μπροστά από το πανεπιστήμιο».
Οπότε, υποθέτω, η σύλληψή σας θα σας φάνηκε εντελώς ανεξήγητη...
«Η δουλειά της Αστυνομίας είναι να διατηρεί τον νόμο και την τάξη στη χώρα. Για να το κάνουν αυτό οι εκπρόσωποί της μπορούν να σταματήσουν όποιον θέλουν, οποιαδήποτε ώρα, για να τον ελέγξουν και να τον ερευνήσουν. Οπότε κι εμένα οι αστυνομικοί με σταμάτησαν και βρήκαν ότι δεν είχα επάνω μου το διαβατήριό μου. Για να είμαι ειλικρινής, μόλις είχα βγει από το κτίριο του ΜΒΑ και είχα ξεχάσει το διαβατήριό μου στο γραφείο μου. Παρ' όλα αυτά, αφότου με έπιασαν, μέσα σε λίγα λεπτά, έφτασαν καθηγητές και γραμματείς από το γραφείο του πρύτανη για να επιβεβαιώσουν το καθεστώς και τη σχέση μου με το ίδρυμα και να ενημερώσουν την Αστυνομία. Τότε εξεπλάγην πραγματικά• όταν κατάλαβα ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν τους ανθρώπους του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να με συλλάβουν. Αυτό ήταν το σοκαριστικό για εμένα. Ηταν η πρώτη μου άσχημη εμπειρία από την Αθήνα ως σήμερα».
Αφήσατε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα στο γραφείο σας επειδή νιώθατε άνετα όλο αυτό τον καιρό στην πόλη;
«Εχετε δίκιο, ακριβώς έτσι αισθανόμουν. Οταν είμαι στην Αθήνα νιώθω σαν να είμαι σπίτι. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να μου συμβεί. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα σας μεταδίδουν συνέχεια ότι η πόλη δεν είναι πλέον ασφαλής, αλλά εγώ δεν το αισθάνθηκα ποτέ αυτό και δεν είχα καμία κακή εμπειρία ως σήμερα. Οπότε δεν φαντάστηκα ότι το να μην κρατάω μαζί μου διαβατήριο θα μπορούσε να με οδηγήσει σε μια κακή εμπειρία».
Τι συναίσθημα προκαλεί σήμερα η Ελλάδα στους επισκέπτες της; Βλέπετε διαφορετικές αντιδράσεις στην πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά των κατοίκων της καθώς η οικονομική κρίση κορυφώνεται;
«Η εμπειρία μου ως σήμερα από την Αθήνα μου επιτρέπει να πω ότι οι άνθρωποι αυτής της πόλης είναι μεγαλόκαρδοι και σέβονται τους φιλοξενούμενούς τους, ακόμα και σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, και το χαρακτηριστικό σας αυτό είναι πραγματικά υπέροχο. Οπως ανέφερα και στην αρχή, έφτασα στην πόλη σας πριν από έξι εβδομάδες. Οπότε δεν ξέρω ποια ήταν η συμπεριφορά των κατοίκων της πριν από την κρίση. Μου φαίνεται όμως, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της κρίσης, ότι οι Ελληνες χάνουν σιγά-σιγά την πίστη τους, γίνονται ολοένα πιο πεσιμιστές σχετικά με το μέλλον το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους».
Διδάσκετε Οικονομικά και μάλιστα θέματα διεθνούς επιχειρηματικότητας. Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την υπογραφή του μνημονίου στη χώρα μας; Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα να βάλει γρήγορα ξανά «μπροστά»;
«Κοιτάξτε, η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της. Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και την πίστη τους και ο πεσιμισμός γίνεται κυρίαρχη στάση ζωής. Η ανεργία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της, στο 22%, και την ίδια στιγμή το 50% των νέων δεν έχουν δουλειές για να ζήσουν. Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους. Οι νέοι και ταλαντούχοι Ελληνες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να αναζητήσουν δουλειές σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η παρούσα κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Δεν είμαι από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο, αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει την αγορά, να προχωρήσει σε μια απλή και δίκαιη νομοθεσία φορολόγησης, να δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα αυξήσει τις ευκαιρίες επένδυσης όχι μόνο από έλληνες επιχειρηματίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα προσελκύσει και ξένους επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει κουλτούρα επιχειρηματικότητας και να χρησιμοποιήσει το υψηλά ταλαντούχο εργατικό δυναμικό της, καθώς χρειάζεται πλέον ανθρώπους που να "δημιουργούν" δουλειές και όχι ανθρώπους που να ψάχνουν γι' αυτές».
Ο δρ Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι θα μείνει στην Ελλάδα ως τις 27 Ιουνίου για σειρά μαθημάτων που παραδίδει στο βραβευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα πραγματοποιήσει μαθήματα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και διαλέξεις, ενώ στόχος του είναι να αναπτύξει και ερευνητικές συνεργασίες με διδάσκοντες του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που θα συνεχιστούν και μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα.
Όλη η παραφιλολογία για την φθορά Μητσοτάκη και ΝΔ μάλλον υποχώρησε ήδη αν σκεφτεί κανείς ότι:
α) Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και
* Να σταματήσουμε αυτή την πλάκα με το...
*... "υπάρχουν και χειρότερα" γιατί τελικά...
*... τα χειρότερα συνεχώς μας... έρχονται!
------------------------------------------------
* Στους γονείς μου οφέιλω τη ζωή μου...
*... στους δασκάλους μου οφείλω την παιδεία μου...
*... στην Τράπεζα φείλω 63.000 ευρώ...
*... στο Δημόσιο 44.000...
*... και σε εμένα κανείς δεν μου οφείλει τίποτα!
-----------------------------------------------
* Σοκ! Όπως θα αποκαλύψουν οι γνωστές....