Δυο δρόμοι για την Ελλάδα: Ή προσωρινή συμφωνία και όλα μεταφέρονται για Φθινόπωρο ή όλα αποφασίζονται τώρα

Προσωρινή συμφωνία για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας το επόμενο τρίμηνο και αμέσως μετά μια πλήρη 4ετή συμφωνία που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί είναι το σχεδιο των εταίρων.

Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι μια "ειδική περίπτωση" αφού μπήκε στον 6ο χρόνο της κρίσης και ενώ χρηματοδοτήθηκε αδρά και υποχρεώθηκε σε μέτρα, έχει αποτύχει ευρισκόμενη σε χειρότερη θέση από πριν. Αιτία έιναι πάντα το ανυπόλπητο πολιτικό σύστημα της χώρας που παραμένει ανυπόληπτο συντηρώντας ένα πελατειακό κράτος και πάντα χωρίς σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας.

Αυτές τις ώρες γίνονται προσπάθειες να γραφτεί μια προσωρινή συμφωνία, η οποία θα αναστέλλει για μερικούς μήνες το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα προσφέρει πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας. Τους καλοκαιρινοί μήνες, (μέχρι και Αύγουστο), η χώρα πρέπει να καταβάλει στους δανειστές συνολικά 8,5 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Στο μεταξύ Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Λαγκάρντ (ΔΝΤ), συζητούν για το ελληνικό ζήτημα με Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και τον προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, στόχος (και συνάντησης) είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Είναι βέβαιο ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται ένα τελικό κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στην λογική του "όλα ή τίποτα". Από την μια ισχυρή χρηματοδότηση και ριζικά μέτρα και από την άλλη ελεγχόμενη εγκατάλειψη.

Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης