Στην Ελλάδα όποιος πτωχεύει ΝΟΜΙΜΑ, καταστρέφεται δια βίου εφόσον χρωστά στο Δημόσιο. Υπάρχουν πτωχοί από την δεκαετία του 80 που τα χρέη τους εξακολουθούν να... τοκίζονται και οι ίδιοι εμφανίζονται στις λίστες των φοροφειλετών. Μάλιστα ενώ υπάρχει νόμος που διαγράφει τα χρέη τους (αν δεν υπάρχει περιουσία, αν έχουν ολοκληρωθεί οι έλλεγχοι και αν έχει περαιωθεί η δικαστική διαδικασία). Δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ!
Σήμερα βάζουν τα χρέη των πτωχών σε ξεχωριστή λίστα παρακολούθησης επί μια τουλάχιστον 10ετία και μετά πιθανόν να τα διαγράψουν... Στο μεταξύ οι πτωχοί χάνουν την υπόλοιπη ζωή τους. Σημειωτέον ότι σε άλλες χώρες οι πτωχοί επανέρχονται άμεσα με νεο ΑΦΜ έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία.
Ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να διαγράψει 25 δισ. ευρώ εικονικά χρέη που ποτέ δεν θα εισπραχθούν (αναμεσά τους και τα πτωχευτικά) αλλά στη Βουλή...κάποιοι επαναστάτησαν και το σωστό αυθτ'ό μέτρο δεν πέρασε.
Τώρα ετοιμάζουν πτώχευση φυσικών προσώπων λόγω χρεών αλλά και πάλι θα είναι ΑΤΟΛΜΟ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, ενώ αντίστοιχη συζήτηση έχει ξεκινήσει και στην Κύπρο.
Με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο, ο καταναλωτής που θα ζητά τη διαγραφή οφειλών αξιοποιώντας και όποιο περιουσιακό στοιχείο -π.χ. ακίνητο- τυχόν διαθέτει, θα μπαίνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ για ένα χρονικό διάστημα σε καθεστώς παρακολούθησης σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του δεδομένων...