Ανησυχητική πτώση στον τζίρο του τουριστικού κλάδου

Η Ελλάδα δεν έχει σχέδιο για τον τουρισμό απλά απολαμβάνει την κατάσταση που υπάρχει σε άλλες χώρες της Μεσογείου "εισπράττοντας" προσέλευση για την οιπία δεν έχει κάνει τίποτε. Παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη που έχει πτώση 40% λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Να όμως που και η Ελλάδα φέτος έχει πτώση αν και την ευνοεί το περιβάλλον (προφανώς λόγω έλλειψης σχεδίου). Ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της ίδιας περιόδου πέρυσι, παρουσίασε πτώση 11,7%.

Αντίστοιχα, αρνητική εξέλιξη καταγράφει και ο δείκτης κύκλου εργασιών των ταξιδιωτικών γραφείων, με πτώση στο πρώτο τρίμηνο της τάξης του 12,6%.

Στο μεταξύ, πτώση κατά 11,9% παρουσίασε η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 111 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Trivago. 

Τα δυσάρεστα νέα συνεχίζονται φυσικά με την υπερφορολόγηση του κλάδου με άμεσους και έμμεσους φόρους.

Πάντως υπάρχουν σημεία που έχουν άνοδο... τιμών προφανώς λόγω ζήτησης. Αναλυτικά, αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Πάργα, Χανιά, Αγιο Νικόλαο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο. Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι online τιμές σε Ναύπλιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης