Ανεβαίνει η θερμοκρασία-Έρχεται αφρικανική σκόνη από τη Πέμπτη

Άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι, με το θερμόμετρο να είναι σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Όπως εξηγεί η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου, σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Κατά τόπους στα νότια και στην Κρήτη η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ θα πνέουν και νοτιάδες.

Σε ό,τι αφορά τη σκόνη, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Την Πέμπτη αναμένουμε κάποιες νεφώσεις με παροδικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια, νοτιάδες που θα φτάσουν τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και θερμοκρασία έως 30 βαθμούς στα δυτικά.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί σχετικά με τον αεροχείμαρρο που φέρνει τη σκόνη ότι μοιάζει με «μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα.

Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης , αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης