Η Ελλάδα δεν πείθει τους διεθνείς επενδυτές. Την ώρα που ετειρείες εγκαταλείπουν την χώρα ελάχιστοι ή και κανένας δεν έρχονται να επενδύσουν ή να αγοράσουν. Έτσι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται σε... τρύπα οικονομική που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα! Θυμηθείτε ότι αρχικά οι πολιτικοί είχαν εξαγγείλει ότι μπορούν να εισπράξουν... 50 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας. Τι έχουν εισπράξει τρία χρόνια μετά; Ιδού:
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, χωρίς ακόμα να έχει εισπράξει το τίμημα των 630 εκατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο έχουν μπει περί τα 100 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση του Golden Hall και την πώληση ορισμένων ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό (όπως η πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο).
Για τον ΟΠΑΠ δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αίσιο τέλος. Οι επενδυτές ζητούν να φύγει η σύμβαση με Κόκκαλη (που έγινε λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό...) και να μην πουληθούν τα κρατικά λαχεία.
Σε εξέλιξη είναι οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες, τα αεροδρόμια και την πώληση της ΕΥΑΘ, αλλά ακόμα κανένας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το τίμημα και τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο.
Από την πώληση της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε από τους Ρώσους η κυβέρνηση, προσδοκούσε έσοδα που θα άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ. Αυτά πλέον δεν φαίνονται στον ορίζοντα, καθώς όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί επανάληψη του διαγωνισμού με νέους όρους.
Από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ όπου υποβλήθηκε μία και μοναδική προσφορά, αυτής της Socar, αζερικών συμφερόντων, περιμένει να αντλήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος έχει επιβαρυνθεί - χωρίς ακόμα να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα - από τη διάθεση 9 δισ. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο της βοήθειας για τη διετία 2013 - 2014.