Όλη η παραφιλολογία για την φθορά Μητσοτάκη και ΝΔ μάλλον υποχώρησε ήδη αν σκεφτεί κανείς ότι:
α) Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και
Μια πτεροφάλαινα μήκους 14 μέτρων βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας και παρέμεινε στον κόλπο του Σαρωνικού για δύο ημέρες. Εκεί τράφηκε και στη συνέχεια έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Το θηλαστικό εντοπίστηκε από εθελοντές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ενώ, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του ζώου, το περιστατικό δεν δημοσιοποιήθηκε τις ημέρες εκείνες. Οπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου, η παρουσία της πτεροφάλαινας στον Σαρωνικό συνιστά σημαντικό γεγονός, καθώς πρόκειται για είδος που διαπλέει περιστασιακά τα εγχώρια ύδατα. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημαντικής βιοποικιλότητας της περιοχής.
Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», παρότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει πως οι ελληνικές θάλασσες και κυρίως το Αιγαίο φιλοξενούν τους σημαντικότερους πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών που έχουν απομείνει στη Μεσόγειο, τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Το γεγονός αυτό τα θέτει σε κίνδυνο.
Αβέβαιο μέλλον
«Το μέλλον των θαλάσσιων θηλαστικών και των άλλων σπάνιων ειδών στα ελληνικά θαλάσσια οικοσυστήματα διακυβεύεται καθημερινά και καθορίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από καθαρά τυχαίους παράγοντες», λέει ο Γιάννης Κουτελίδας εκ μέρους του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».
«Η απουσία στοιχειωδών μέτρων διαχείρισης και προστασίας, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής παιδείας, συνθέτουν ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό για την επιβίωση αυτής της τεράστιας φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς», συμπληρώνει.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αυξανόμενη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανυπαρξία αποτελεσματικού πλάνου για την αντιμετώπιση πιθανών θαλάσσιων ατυχημάτων λόγω της υψηλής κίνησης εμπορικών πλοίων χωρίς ουσιαστικό κεντρικό έλεγχο «απειλούν καθημερινά το προσδόκιμο ζωής του ελληνικού θαλάσσιου πλούτου». Για τον λόγο αυτόν τονίζουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων, ώστε να συνεχίσουν είδη όπως η πτεροφάλαινα να στολίζουν τις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές.
Ο επισκέπτης
Ζυγίζει 60 τόνους, ζει έως 80 χρόνια
Ενα είδος που περιστασιακά συναντάται στις ελληνικές θάλασσες είναι η πτεροφάλαινα. Το κήτος αυτό τρέφεται με αφρόψαρα και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 25 μέτρα και σε βάρος τους 40-60 τόνους, ενώ έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 80 χρόνια.
Συνήθως οι πτεροφάλαινες κολυμπούν σε βάθος 400 μέτρων με ταχύτητα 14 κόμβων και η εκπνοή τους δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο: ένας πίδακας νερού ορθώνεται στον ουρανό σε ύψος που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 μέτρα.
Ο συνολικός πληθυσμός του είδους στη Μεσόγειο εκτιμάται στα 10.000 ενήλικα άτομα, για τα οποία η κύρια αιτία θανάτου είναι συνήθως η σύγκρουση με μεγάλα πλοία και κυρίως ταχύπλοα...
Όλη η παραφιλολογία για την φθορά Μητσοτάκη και ΝΔ μάλλον υποχώρησε ήδη αν σκεφτεί κανείς ότι:
α) Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και
* Να σταματήσουμε αυτή την πλάκα με το...
*... "υπάρχουν και χειρότερα" γιατί τελικά...
*... τα χειρότερα συνεχώς μας... έρχονται!
------------------------------------------------
* Στους γονείς μου οφέιλω τη ζωή μου...
*... στους δασκάλους μου οφείλω την παιδεία μου...
*... στην Τράπεζα φείλω 63.000 ευρώ...
*... στο Δημόσιο 44.000...
*... και σε εμένα κανείς δεν μου οφείλει τίποτα!
-----------------------------------------------
* Σοκ! Όπως θα αποκαλύψουν οι γνωστές....