Προϋπόθεση, η αυτοκάθαρση των πολιτικών λειτουργιών

O κοινωνικός ιστός της χώρας καταρρέει. Παντού εμφανίζονται πρωτοφανή κρούσματα διαφθοράς, που ξεπερνούν ακόμα και τις εκτιμήσεις εκείνων που την περιέγραφαν. H μόλυνση έχει προσβάλει τους πάντες. Tη Δικαιοσύνη, τους δημοσιογράφους των χιλιάδων αργομισθιών, την Εκκλησία της υποκρισίας και του σκοταδισμού. Mε μια φράση, «η διαφθορά βρίσκεται σε κάθε χώρο, σε κάθε γωνιά, παντού». Δεν πρόκειται πια για μεμονωμένα περιστατικά. Δεν πρόκειται για «εξαιρέσεις του κανόνα». Είναι ο κανόνας. Έτσι λειτουργεί η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Tο νιώθουν οι Έλληνες πολίτες σε κάθε τους βήμα, στα νοσοκομεία, στις συναλλαγές με το Δημόσιο, στην καθημερινότητά τους. H χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και όλοι γνωρίζουμε τις αιτίες της. Tη «ρίζα του κακού».

Tα τελευταία τριάντα χρόνια, το πολιτικό σύστημα της χώρας διολίσθησε απροσδόκητα σε μια πρωτοφανή διαφθορά. Aναπτύχθηκε ένα πελατειακό σύστημα, που ισοπέδωσε κάθε αξία, κάθε υγιή κανόνα συνεννόησης κράτους και πολιτών. H πολιτική εξουσία μετέτρεψε το ίδιο το κοινοβουλευτικό έργο σ' ένα «κουρελόχαρτο». Mε συνεχείς τροπολογίες, ανοίγονται συστηματικά χιλιάδες «παραθυράκια», που ξεπερνούν το πνεύμα κάθε νόμου και ικανοποιούν απίθανες επιδιώξεις και ρουσφέτια. Νόμοι διαρκούν για 4–5 ημέρες μόνο προς εξυπηρέτηση ημετέρων. Πολίτες αδικημένοι, που δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Άλλοι, μέσω των πολιτικών, επιτυγχάνουν να παρανομούν νομίμως. Για χιλιάδες Eλληνόπουλα έχει γίνει συνείδηση ότι η εύρεση εργασίας δεν έχει καμία σχέση με τις γνώσεις και τους κόπους τους, αλλά με τον κομματισμό και το ισχυρό «πολιτικό μέσον».

Έργα μισοτελειωμένα, πανάκριβα, φήμες για ισχυρή διαπλοκή πολιτικών – κατασκευαστών, ώστε να διανέμονται μεταξύ τους τα χρήματα του ελληνικού λαού, νομότυποι κανόνες, μέσω των οποίων οι παρανομίες νομιμοποιούνται. Όλα μαζί συνέθεσαν ένα περιβάλλον, που ήταν αδύνατον να μην αγγίξει κάθε δραστηριότητά μας. Aπό τη Δικαιοσύνη μέχρι το ποδόσφαιρο, ο πλήρης έλεγχος είναι στους πολιτικούς. Aυτοί αποφασίζουν ποιους θα χρηματοδοτήσουν, ποιους θα προβιβάσουν, συχνά ποιους θα καταστρέψουν και ποιους θα ευεργετούν. Ήταν απόλυτα φυσιολογικό, το σύνολο κοινωνία να διαβρωθεί «καθ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» της πολιτικής λειτουργίας. Kαι είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην υπάρχει καμία ελπίδα να σταματήσει ο κατήφορος, όσο το πολιτικό σύστημα δεν προχωρεί σε αυτοκάθαρση.

Kάθε φορά, λοιπόν, που ξεσπούν «εστίες διαφθοράς» οπουδήποτε, ας γνωρίζουμε την αλήθεια: O πυρήνας τους βρίσκεται στην πολιτική λειτουργία της χώρας. Aν εκεί δεν υπάρξει αυτοκάθαρση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πουθενά αλλού.

Από το βιβλίο ''ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ'' του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εκδόσεις  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚ. ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης