Ολόκληρος ο ναυτικός κλάδος στην Ελλάδα σε διαχρονική κομματική ομηρία

Ποιοι εμποδίζουν να ναυπηγούνται ελληνικά πλοία στα ναυπηγεία της χώρας; Ποιοι δεν υπογράφουν διεθνείς συλλογικές συμβάσεις ώστε οι Έλληνες εφοπλιστές να απορροφήσουν 82.000 ναυτικούς μας "που σήμερα καθονται στα καφενεία" σύμφωνα με τον πρόεδρο των εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης; Ποιοι διαχειρίζονται ακόμη και το ποιος θα εργαστεί στο Πέραμα και αλλού κάθε φορά που υπάρχει δουλειά;

Με λίγα λόγια ποιος ελέγχει την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ); Η εείδηση που ακολουθεί αξηγεί για το άβατο της ΠΝΟ: Μέλη της  Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), έκαναν κατάληψη στα γραφεία της ΠΝΟ, με αίτημα τον «εκδημοκρατισμό και την ανασυγκρότηση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος»

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, είπε ότι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ εφαρμόζεται για όλη την έκταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα από το 1982 με τον νόμο 1264, δεν ισχύει για το ναυτικό συνδικαλιστικό κίνημα και πως η κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευθεί, αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή, ότι θα προχωρήσει στον εκσυχρονισμό του ναυτικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κατάθεση σχετικού νόμου ή τροπολογίας.

Η ΠΝΟ είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα που δεν εφαρμόζεται στο εσωτερικό της και στην εκλογή των όποιων οργάνων το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται σε όλη την έκταση των συνδικάτων από το 1982 με τον νόμο 1264, ενώ δεν έχει εκλεγμένο προεδρείο και η μόνη θέση εκλογής είναι αυτή του γενικού γραμματέα ο οποίος περιστοιχίζεται, από το ίδιο το αντιδραστικό καταστατικό, από υπερεξουσίες και αρμοδιότητες που τον καθιστούν πανίσχυρο στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας.

Οκ. Νταλακογιώργος καταγγέλλει επίσης ότι "ο έλεγχος των οικονομικών της Διοίκησης διενεργείται από τα ίδια τα μέλη της, ενώ η ΠΝΟ χρηματοδοτεί (!) με 71.000 ευρώ τα Ναυτεργατικά Σωματεία σε ετήσια βάση και αυτά τα χρήματα στα περισσότερα Σωματεία πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη των προέδρων".

Ακόμη ότι ο ετήσιος μισθός του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ είναι σε ετήσια βάση 183.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 15.250 τον μήνα. "Τέτοιο μισθό δεν έχει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε ανώτερα στελέχη του ιδιωτικού τομέα" καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ. (Μήπως όμως πηγαίνουν τα περισσότερα στο κόμμα..;).

Υπάρχει απάντηση λοιπόν στα αρχικά ερωτήματα που έθεσα: Το συμφέρον" ενός κόμματος (που ελέγχει την ΠΝΟ) πάνω από το συμφέρον ολόκληρου του κλάδου (που λιμοκτονεί ενώ είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στη Ναυτιλία).

                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης