Αλέξης Τσίπρας: Το ξεγύμνωμα ενός "χάρτινου" ηγέτη

Η κυβέρνηση παραπαίει χωρίς σχέδιο και στόχους. Κάθε υπουργός έχει αφεθεί στην τύχη του με αποτέλεσμα νομοσχέδια να κατατίθενται και να αποσύρονται σωρηδόν, να υπογράφονται συμφωνίες που δεν τηρούνται και να... αλληλοκαταγγέλονται υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη με διάφορες αιτίες.

Το κόμμα βρίσκεται σε νευρική κρίση μη γνωρίζοντας τι εκπροσωπεί, τι πρέπει να απορρίπτει και τι να επιδοκιμάζει. Κόμμα ακέφαλο με όργανα που δεν λειτουργούν, χωρίς καμία κατέυθυνση, μη γνωρίζοντας τι ξημερώνει κάθε πρωί.

Κυβέρνηση και κόμμα είναι αφημένα στην τύχη τους γιατί και στις δυο περιπτώσεις ο αρχηγός είναι ανίκανος να διοικήσει. Μέρα με τη μέρα γίνεται ξεκάθαρο ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί καμία από τις δυο θέσεις, δεν είναι τίποτε περισσότερο από θεατής. Δεν έχει ιδέα για πράξεις υπουργών του (τις "μπαλώνει" αργότερα μετά από παραινέσεις προσώπων του κλειστού του κύκλου), ενώ το κόμμα το έχει εγκαταλείψει.

Για ένα διάστημα η ανικανότητα του κ. Τσίπρα (οι Βαρουφάκης - Λαφαζάνης τον έκαναν ότι ήθελαν κατά περίπτωση) αξιολογήθηκε ως... παρασκηνιακή ικανότητα. Μάλιστα υπήρξαν και άρθρα που υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας "ακούει, βλέπει και στο τέλος γίνεται ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει".

Ναι, πράγματι "ακούει, βλέπει" αλλά δεν αποφασίζει για τίποτε, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Έτσι εξηγείται άλλωστε ότι δεν υπάρχει σχέδιο πουθενά. Η κυβέρνηση βρίκεται σε διαρκή σύγχυση με υπουργούς που δεν έχουν εντολή τι ακριβώς να πράξουν, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα έχει μόνιμη κρίση ταυτότητας από έλλειψη ιδεολογικής καθοδήγησης.

Μερίδα του σοβαρού τύπου επίσης εκτιμούσε ότι ως πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας έχει σχέδιο παραμονής στην εξουσία που "πάει καλά"

Πρόκειται για μύθευμα. Ο κ. Τσίπρας μένει στην εξουσία γιατί το πολιτικό σύστημα συνολικά έχει τα χάλια του. Ο Τσίπρας βρέθηκε σε ένα διαλυμένο περιβάλλον και είναι ακόμα πρωθυπουργός αν και καταστρέφει.

Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί την ακυβερνησία ακριβώς γιατί αδυνατεί να κυβερνήσει. Με λεκτικές περιδινήσεις, τακτικισμούς αμφιθεάτρων και βαρύγδουπες θεσμικές εξαγγελίες (στην πραγματικά εντελώς ασήμαντες), προσπαθεί να υποκαταστήσει την αδυναμία του να είναι πρωθυπουργός με σχέδιο. Όμως αυτή η ψευδής εικόνα του τελειώνει.

Το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και μέρος της κοινωνίας ανακαλύπτει έστω και καθυστερημένα ότι ο Τσίπρας δεν είναι Καραμανλής που τον έτρεμαν οι υπουργοί του, Παπανδρέου που απέλυε υπουργούς... εν πτήση ή Μητσοτάκης που κυριάρχησε σε ένα κόμμα που δεν ήταν δικό του.

Ο βασιλιάς ξεγυμνώνεται, είναι χάρτινος και έτσι θα αντιμετωπιστεί στο προσεχές μέλλον. Χάρτινη είναι και η ομάδα που τον καθοδηγεί - με τον κ. Παππά σε ουσιαστικό ρόλο - συνεπώς η ακυβερνησία θα συνεχίζεται και η επόμενη μέρα μπορεί να προετοιμαστεί για κόμματα όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που σχεδιάζουν επιστροφή στην εξουσία.

Όσο για τον κ. Τσίπρα ο εθισμός με την εξουσία θα αποδειχθεί καθοριστικός. Έχοντας ήδη συναντηθεί με Ομπάμα, Πούτιν, Ερντογάν κ.α. απολάμβάνει έναν διεθνή ρόλο και δεν θέλει να τον χάσει. Πέρα από την αδυναμία του να κυβερνήσει και ενώ καταστρέφει, είναι έτοιμος να δώσει σκληρή μάχη για να μην χάσει ότι ζει.

            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης