Η γερμανική Handelsplatt γράφει: Όταν η ελληνική Βουλή έχει μπροστά της μέτρα υπέρ της τσέπης των βουλευτών της, αυτά υπερψηφίζονται". Μάλλον έχει δίκιο αν σκεφτεί κανείς πως το πολιτικό σύστημα με την μέθοδο των επιδομάτων έχει καταντήσει να δίδει σε κάθε βουλευτή το λιγότερο 15.000 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά ένας Έλληνας βουλευτής εισπράττει καθαρό μισθό 5.705 ευρώ, επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.780 ευρώ (μα κάθε μήνα το... οργανώνουν;), οικογενειακό επίδομα 50 ευρώ (;), έξοδα κίνησης 350-600 ευρώ, τηλεφωνική ατέλεια 616 ευρώ, αποζημίωση για συμμετοχή στο Θερινό τμήμα της Βουλής 750 ευρώ, επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ.
Ακόμη αυτοκίνητο που κοστίζει 750 ευρώ το μήνα αν είσαι βουλευτής Αττικής, ή 1.200 ευρώ αν είσαι βουλευτής περιφέρειας( leasing).
Επίσης προσλαμβάνουν δυο επιστημονικούς συνεργάτες, συνήθως συγγενικά τους πρόσωπα με αμοιβή 1.600 ευρώ το μήνα, Όλα αυτά μαζί φτάνουν στο ποσό των 15.050 ευρώ/μήνα αλλά δεν έχουμε τελειώσει: Εισπράττουν και 75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση επιτροπής...
Συνολικά ένας Έλληνας βουλευτής τζιράρει πάνω από 180.000 ευρώ το χρόνο αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το ύψος του ποσού αλλά:
1. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για το αν ένας βουλευτής παράγει έργο. Υπάρχουν βουλευτές που δεν έχουν μιλήσει ποτέ, δεν έχουν καταθέσει ούτε μια ερώτηση και εισπράττουν αυτά τα ποσά χωρίς να εργάζονται γι αυτά. Αυτοί οι άνθρωποι γιατί πρέπει να παίρνουν και επιδόματα;
2. Δεν έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια. Αν ο... Σόρος ή ένας Ωνάσης γίνει Έλληνας βουλευτής θα παίρνει όλα αυτά τα επιδόματα χωρίς να τα χρειάζεται. Θα τα παίρνει την ίδια ώρα που για να δοθεί στον Έλληνα κατεστραμένο το κοινωνικό επίδομα των 200 ευρώ πρέπει με σωρεία εγγράφων να αποδέιξει ότι πένεται.
Μετά από όλα αυτά, το ότι ο κ. Τσίπρας κατάργησε το επίδομα ενοικίου μοιάζει με αστείο. Αυτό είναι το πρόβλημα; Και όχι οι άφωνοι βουλευτές που χρυσοπληρώνονται (μαζί με συγγενείς τους) και η έλλειψη εισοδηματικών κριτήρίων που δίνουν επιδόματα σε κροίσους;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ