Τρελαίνει κόσμο ο απόλυτος βασιλιάς του μήκους Μίλτος Τεντόγλου-Το «χρυσό» παιδί του ελληνικού στίβου-

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου της Ρώμης στο άλμα εις μήκος, με τον Έλληνα πρωταθλητή να δείχνει για μια ακόμη φορά τον λόγο που θεωρείται ο κορυφαίος αθλητής που διαθέτουμε στη χώρα μας.

Το όνομα του Μίλτου Τεντόγλου είναι συνώνυμο με την λέξη χρυσό μετάλλιο, καθώς ο 26χρονος αθλητής έχει κατακτήσει στην καριέρα του 13 μετάλλια, εκ των οποίων τα 12 είναι χρυσά (μεταξύ των οποίων και ένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες).

Μπορεί να είναι μικρός σε ηλικία ωστόσο σίγουρα αποτελεί ένα από τους κορυφαίους άλτες όλων των εποχών και μάλιστα είναι αρκετά πιθανό όταν αποσυρθεί να κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ (αυτή τη στιγμή ανήκει στον Λούη Τσάτουμα με 8,66μ) στο άλμα εις μήκος.

Στο πρόσφατο μάλιστα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης ο ίδιος «έσπασε» το προσωπικό του ρεκόρ που ήταν 8.60μ, με τον ίδιο να φτάνει (δυο φορές μάλιστα) στα 8.65μ.

Η ιστορία του Τεντόγλου είναι αυτό που λέμε ονειρική, με τον ίδιο παρόλη την αναγνωσιμότητα και την αγάπη που τρέφει από τον κόσμο, να παραμένει ένας προσγειωμένος αθλητής με ένα χαρακτήρα διαμάντι.

Τα πρώτα βήματα

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο Τεντόγλου σε μικρή ηλικία είχε χόμπι το παρκούρ, κάτι που φαίνεται τον βοήθησε στην μετέπειτα καριέρα του.

Σε ηλικία 15 ετών θα ξεκινήσει τον στίβο, μετά από παρότρυνση του Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είχε παρατηρήσει να κάνει παρκούρ και αποτέλεσε πρώτο προπονητή του.

Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τον Τεντόγλου να ασχοληθεί με το άθλημα, με τον ίδιο να συνεργάζεται με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος μέχρι και σήμερα βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα πρωταθλητή.

Ο ίδιος από μικρή ηλικία έδειξε ότι θα έχει ένα λαμπρό μέλλον, με τις επιτυχίες του σε νεανικό επίπεδο να είναι αρκετές. 

Κάπως έτσι σταδιακά, με όπλο την «ατσάλινη» θέληση του και το σπουδαίο του ταλέντο, ο Τεντόγλου θα κατακτήσει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018 το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, το οποίο μάλιστα θα αποτελέσει και το πρώτο για την χώρα μας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρά τις επιτυχίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό, η αναγνωσιμότητα του Τεντόγλου εκτοξεύτηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όταν στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας άλμα στα 8.41μ, με τον ίδιο να δείχνει πως η παρουσία και οι επιδόσεις του το προηγούμενο διάστημα μόνο τυχαία δεν ήταν.

Και αυτό διότι ο Τεντόγλου πλέον κατάφερε να μπει για τα καλά στην ελληνική καθημερινότητα, με τον απλό κόσμο να δείχνει ενδιαφέρον και στο όχι τόσο δημοφιλή άθλημα του άλματος εις μήκος.

Το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες πάντα δίνει άλλο κύρος στους αθλητές, πόσο δε μάλλον για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει τόσο μεγάλη παράδοση σε κατακτήσεις χρυσών.

Οι διακρίσεις 

Πέρα από Ολυμπιονίκης του μήκους και παγκόσμιος πρωταθλητής ανοιχτού και κλειστού στίβου, ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς τελικούς στους οποίους έχει αγωνιστεί, με τον ίδιο να αποτελεί τον πρώτο αθλητή στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων κλειστού στίβου με τρία χρυσά μετάλλια στο μήκος.

Αναλυτικά τα μετάλλια που έχει κατακτήσει:

Ολυμπιακοί Αγώνες: 1 (1 χρυσό)
Παγκόσμιο ανοικτού στίβου: 2 (1 χρυσό, 1 ασημένιο)
Παγκόσμιο κλειστού: 3 (3 χρυσά)
Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου: 3 (3 χρυσά)
Ευρωπαϊκού κλειστού στίβου: 3 (3 χρυσά)
Diamond League: 1 (1 χρυσό)

Η ζωή εκτός σταδίων

Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, ο Τεντόγλου διαθέτει τεράστια αδυναμία των anime.

Για όσους δεν ξέρουν τα anime είναι Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια, τα οποία ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αισθητική τους και έχουν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ένας από αυτούς είναι και ο Μίτλος Τεντόγλου, ο οποίος έχει μιμηθεί χαρακτήρες των anime πριν και μετά από ορισμένους αγώνες του.

Επίσης έχει αναφέρει πως διαθέτει ιδιαίτερη αγάπη στα videogames, με τον ίδιο ωστόσο να μην επηρεάζεται από τα παραπάνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τεντόγλου ασχολείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο και με την μουσική, καθώς ξέρει να παίζει μπουζούκι, κιθάρα, ενώ έχει κάνει και μαθήματα πιάνου.

Ωστόσο αυτό που έχει καταφέρει ο Τεντόγλου, πέρα από τις ατελείωτες διακρίσεις και μετάλλια, είναι να έχει την κοινή αποδοχή του φίλαθλου κόσμου, ο οποίος στο πρόσωπο του 26χρονου αθλητή βλέπει ένα ταπεινό και γεμάτο καλοσύνη παιδί, το οποίο απολαμβάνει αυτό που κάνει και δείχνει το φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Τα ρεκόρ και οι κατακτήσεις των χρυσών σίγουρα μετρούν, ωστόσο για τον ίδιο το βασικότερο είναι να απολαμβάνει αυτό που κάνει, να περνά ο ίδιος καλά και να δίνει χαρά στον κόσμο, στη γεμάτη δυσκολία εποχή που βιώνει.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης