Νεϊμάρ και Μέσι ρίχνονται στη μάχη των προημιτελικών κόντρα σε Κροατία και Ολλανδία αντίστοιχα

Με τη Βραζιλία και την Αργεντινή να επιδιώκουν την πρόκριση τους στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022 ξεκινάει σήμερα η φάση των «8» της διοργάνωσης. Οι Λατινοαμερικάνοι όμως δεν θα έχουν εύκολο έργο απέναντι στους Ευρωπαίους, Κροάτες και Ολλανδούς.

Η αρχή γίνεται στις 17:00 στο Στάδιο «Education City» στην πόλη Αλ Ραγιάν με την Βραζιλία να αντιμετωπίζει την Κροατία. Η Σελεσάο στη φάση των ομίλων ξεπέρασε σχετικά εύκολα τα εμπόδια Σερβίας (2-0) και Ελβετίας (1-0) ενώ ηττήθηκε 1-0 από το Καμερούν (1-0). Στη φάση των «16» ήταν ασταματάτητη ρίχνοντας τέσσερα γκολ στη Νότια Κορέα (4-1) τρελαίνοντας τον κόσμο της που την έχει ως φαβορί πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Η παρέα του Νεϊμάρ στοχεύει να φέρει πίσω στη χώρα το 6ο Μουντιάλ, όμως για να πετύχει το στόχο της πρέπει σε πρώτη φάση να κάμψει την αντίσταση της παρέας του Μόντριτς, η οποία στους «16» απέκλεισε στα πέναλτι την Ιαπωνία (1-1 κ.α 3-1 πεν.).

Η Κροατία στη φάση των ομίλων έκανε μόλις μια νίκη το 4-1 επί του Καναδά, με τους άλλους δυο αγώνες της με Μαρόκο και Βέλγιο να λήγουν 0-0.

Μπορεί η προϊστορία να είναι με το μέρος της Βραζιλίας, αφού δεν έχασε κανέναν από τους τέσσερις επίσημους αγώνες (3-1-0) με την Κροατία, με τις δυο από τις τρεις νίκες να καταγράφονται σε Μουντιάλ (1-0 το 2006 και 3-1 το 2014), όμως κόντρα σε Εθνικές ομάδες από την Ευρώπη δεν έχει καλή παράδοση. Μετά τη νίκη της επί της Γερμανίας το 2002, η «σελεσάο» ηττήθηκε και στα πέντε επόμενα παιχνίδια που έδωσε σε νοκ-άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα σε ευρωπαϊκή ομάδα.

Από την άλλη η Κροατία ηττήθηκε τις έξι φορές από τις επτά φορές που συνάντησε λατινοαμερικάνικες ομάδες στο Μουντιάλ, με μοναδική της νίκη το 3-0 επί της Αργεντινής το 2018. Ωστόσο οι Κροάτες προκρίθηκαν και τις δύο φορές που βρέθηκαν σε προημιτελικά Μουντιάλ, το 1998 με 3-0 επί της Γερμανίας και στα πέναλτι (1-1) με τη Ρωσία το 2018.

Για την Κροατία ο Ζλάτκο Ντάλιτς έχει όλους τους παίκτες του διαθέσιμους, με μοναδικό ερωτηματικό τον αναπληρωματικό δεξιό μπακ Στάνισιτς που ταλαιπωρείται από μυϊκό τραυματισμό. Αντίθετα για τη Βραζιλία ο Τίτε θα περιμένει μέχρι τη τελευταία στιγμή να δει αν θα μπορεί να υπολογίζει στον Άλεξ Σάντρο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάρρωσης από τον τραυματισμό του στο ισχίο και μέχρι την Τετάρτη δεν έλαβε μέρος στις ασκήσεις της προπόνησης που προϋποθέτουν σωματική επαφή, ενώ νοκ άουτ για το υπόλοιπο του τουρνουά έχουν τεθεί ο φορ Γκάμπριελ Ζέσους και ο αναπληρωματικός αριστερός μπακ Άλεξ Τέλες.

Στις 21:00 διεξάγεται το πιο αμφίρροπο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης, με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει την Αργεντινή στο Στάδιο Lusail. Οι «οράνιε» στην φάση των «16» έφτασαν με 2 νίκες (Ολλανδία-Σενεγάλη 2-0, Ολλανδία-Κατάρ 2-0) και μια ισοπαλία (Ολλανδία-Εκουαδόρ 1-1) και εκεί επιβλήθηκαν με 3-1 των ΗΠΑ.

Η Αργεντινή μετά την ήττα σοκ στην πρεμιέρα από τη Σαουδική Αραβία (2-1), συνήλθε και με τον Λιονέλ Μέσι οδηγό πήρε τις δυο νίκες που ήθελε (Αργεντινή-Μεξικό 2-0, Αργεντινή-Πολωνία 2-0) για να πάει στους «16» και να περάσει δύσκολα το εμπόδιο της Αυστραλία 2-1.

Οι δυο ομάδες θα βρεθούν για 6η φορά αντιμέτωπες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την προϊστορία να είναι «μοιρασμένη». Στις προηγούμενες πέντε η «αλμπισελέστε» μετρά δύο νίκες, με κορωνίδα εκείνη της 25ης Ιουνίου του 1978 στον τελικό της τότε διοργάνωσης που φιλοξένησε, όπου χάρις στα τέρματα των Κέμπες (38', 105'), Μπερτόνι (116') επικράτησε 3-1 στην παράταση (ο Νανίνγκα είχε ισοφαρίσει στο 82') και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Τελευταία τους συνάντηση σε Μουντιάλ ήταν το 2014 με την Αργεντινή να προκρίνεται στον τελικό στα πέναλτι με 4-2 (0-0 κ.α και παράταση) και να χάνει από τη Γερμανία με 1-0 στο Ριο Ντε Τζανέιρο.

Για τους «οράνιε» ο Λουίς φαν Χάαλ (συμπλήρωσε 19 ματς στον πάγκο, σε όλα δηλαδή στην τρίτη θητεία του ως εκλέκτορας, αήττητος, 14-5-0 ο απολογισμός του, είναι αήττητος και σε 11 ματς σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετρώντας 8-3-0) έχει όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους.

Για την «αλμπισελέστε» ο Λιονέλ Σκαλόνι μπορεί να υπολογίζει στον Ντι Μαρία, ο οποίος επέστρεψε στις προπονήσεις και δείχνει έτοιμος να βοηθήσει, ενώ πολύ δύσκολα θα αγωνιστεί ο Γκόμες που τραυματίστηκε στο παιχνίδι με την Αυστραλία. Αμφίβολος είναι και ο Ντε Πάουλ. Στο όριο των καρτών βρίσκονται ο δεξιός μπακ Μοντιέλ και ο αριστερός μπακ Ακούνια. Εάν δεχτούν μία απόψε και προκριθεί η Αργεντινή θα χάσουν τον ημιτελικό. Υπενθυμίζεται ότι από κει και πέρα διαγράφονται όλες οι κάρτες και η μοναδική περίπτωση να είναι κάποιος τιμωρημένος στον τελικό, είναι να αποβληθεί στον ημιτελικό.

Ο νικητής του ζευγαριού Αρεγεντινή-Ολλανδία θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή του Βραζιλία-Κροατία.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
17:00 Κροατία - Βραζιλία (Στάδιο Education City, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Ολλανδία - Αργεντινή (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
17:00 Μαρόκο - Πορτογαλία (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Αγγλία - Γαλλία, (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Ημιτελικά
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
21:00 SF1: Ολλανδία ή Αργεντινή - Κροατία ή Βραζιλία (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
21:00 SF2: Αγγλία ή Γαλλία - Μαρόκο ή Πορτογαλία (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Μικρός τελικός
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

17:00 Ηττημένος SF1 - Ηττημένος SF2 (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Τελικός
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

17:00 Νικητής SF1 - Νικητής SF2 (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης