Όταν τα "όχι" πληρώνονται

Όταν τα "όχι" πληρώνονται...

Υπάρχουν μεγάλα "όχι" στην ζωή κάθε ανθρώπου που στο τέλος κοστίζουν ακόμα και σπουδαίες διαδρομές. Αφήνω για λίγο τον κορωνοϊό για να σας πω τρία παραδείγματα από τον κινηματογράφο.

* Αρχές της δεκαετίας του 60 ο σκηνοθετης Σέρτζιο Λεόνε αναζητεί τον πρωταγωνιστή για τρια γουέστερν σπαγγέτι που θέλει να γυρίσει (Μονομαχία στο Ελ Πάσο, Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος, Για μια χούφτα δολάρια). Επιλέγει τον Τζέιμς Κόμπερν και του προτείνει αμοιβή 15.000 δολάρια. 

Ο Κόμπερν ζητά 20.000 δολάρια και τότε ο Λεόνε παίρνει τον άσημο κομπάρσο Κλιντ Ήστουγντ. Ο τελευταίος, όχι μόνο υπήρξε υπέροχος στο ρολο του μοναχικού καουμπόυ αλλά έγινε και ένας σπουδαίος σκηνοθέτης.

* Δεκαετία 80 ο μεγάλος παραμυθάς του Χόλυγουντ Σπήλπεργκ κάνει πρόταση στον Τομ Σέλεκ να πάρει το ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς. Ο Σέλεκ που έχει παίξει μόνο σε δεύτερες ταινίες, του λέει ότι "δεν προλαβαίνει" και χάνει τον ρόλο που ανέδειξε τον Χαρισον Φορντ (που έχει αποθεωθεί με αυτή τη σειρά ταινιών). Ο Τομ Σέλεκ δεν έπαιξε ποτέ σε μια μεγάλη ταινία.

* Ο σκηνοθέτης Κάμερον, έχει το ρεκόρ εισιτηρίων στο σινεμά με τον Τιτανικό, όταν προτείνει στον Ματ Ντέιμον να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Αβαταρ με αμοιβή το 10% των μικτών εσόδων της. Ο Ντέιμον αρνείται αλλά η ταινία θα σπάσει όλα τα ρεκόρ και θα κάνει εισπράξεις 2,6 δισ. δολαρίων φτάνοντας στην πρώτη θέση εισιτηρίων όλων των εποχών. Ο Ντέιμον έχασε 260 εκατομμύρια δολάρια.

Τα "όχι" γράφουν ιστορία πολλές φορές. Μόνο που όταν τα λέμε φαίνονται μια καλή ιδέα, αλλά τελικά μπορεί να μην είναι.