Τσίρκο Τραμπ

Τσίρκο Τραμπ

Οι ΗΠΑ κινούνται πλέον στην λογική της πλήρους αποδόμησης των πάντων. Διμερείς σχέσεις, δεσμοί αίματος, ακόμα και η κοινή λογική έχουν πάει περίπατο μετά την εκλογή Τραμπ που εκφράζει έναν ιδιότυπο φασισμό όπου ο ίδιος "αποφασίσζει και διατάζει" χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων.

Αυτή τη στιγμή επιχειρεί επίθεση στο ευρώ και στην συνοχή της ευρωζώνης ενώ δυναμιτίζει το έργο ΟΛΩΝ των Αμερικαμών Προέδρων μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ότι ΄[εστησαν ο ένας μετά τον άλλον για να γίνουν οι ΗΠΑ υπερδύναμη, το γκρεμίζει.

Η τακτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ήττα σε μια βαριά ήττα των ΗΠΑ από την οποία ίσως και να μην συνέλθει ποτέ. Ότι εγκαταλείπει ο Τραμπ στον παγκόσμιο χάρτη, θα καταλαμβάνεται από άλλες πρόθυμες χώρες που θα σπεύσουν να πάρουν θέση (μαζί με τα μεγάλα οφέλη).

Ακόμα και το γελοίο επ[ιχείρημα ότι θα φορολογεί ότι εισάγουν οι ΗΠΑ για να ενισχύσει την εσωτερική επιχειρηματικότητα και να μειώσει την ανεργία θα πλήξει τις ΗΠΑ. Δυο παραδείγματα αρκούν:

- Δήλωσε ότι θα επιβάλλει φόρο 35% σε κάθε αυτοκίνητο που θα εισάγουν οι ΗΠΑ. Τι θα συμβεί όμως αν κάνουν ακριβώς το ίδιο Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Κορέα κ.α.; Θα πουληθεί έστω και ένα αμερικάνικο αυτοκίνητο αν η τιμή του φτάσει να είναι διπλάσια από ένα (καλύτερο) ευρωπαϊκό, σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη;

- Εξετάζει φόρο 20% σε όλα τα μεξικάνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ για να εισπράξει το κόστος των 10,5 δισ. δολαρίων της κατασκευής του τείχους του αίσχους που έχει εξαγγείλει. Τι θα συμβεί όμως αν και το Μεξικό βάλει φόρο 60% σε κάθε αμερικάνικο προίόν; Έαν το iPhone θα πωλείται προς 1.700 δολάρια και το αντίστοιχο Samsung στα 700 δολάρια, τι θα αγοράζει ο Μεξικάνος πολίτης;

Δεν υπάρχει ούτε ένα προϊόν made in USA, που να έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα και να μην μπορείς να αγοράσεις κάτι αντίστοιχο από άλλες αγορές. Και επιδή ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα μείνει θεατής στη επιθετικότητα Τραμπ, οι ΗΠΑ οδηγούνται σε μια πρωτοφανή απαξίωση όπου τα αμερικάνικα προϊόντα θα αντικατασταθούν σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη από ανταγωνιστές. Ο Τραμπ κάνει μια τρύπα στο νερό.

Ακόμα χειρότερα, αποχωρώντας οι ΗΠΑ από στρατηγικά σημεία του πλανήτη θα επιτρέψει να δημιουργηθούν νεες υπερδυνάμεις με την Κίνα και την Ευρώπη να... "αναγκάζονται" για κάτι τέτοιο. Δεν είναι μακράν της αλήθειας ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα πρέπει να τους ... ρωτάνε αν θέλουν να επιβάλλουν κάτι.

Τέλος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν σε όλα τα παραπάνω οι υγιείς δυνάμεις στις ΗΠΑ. θα μπορέσουν να περιορίσουν τις καταστροφές που φέρνει ο ανίκανος για την προεδρία των ΗΠΑ Τραμπ;