Το κινητό είναι... καταδότης

Το κινητό είναι... καταδότης

Οι αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται ένα παλαιότερο άρθρο μου στο οποίο χιουμοριστικά είχα γράψει: "Τι θέλουν αυτά τα δυο κινητά στο δωμάτιο 241 του τάδε ξενοδοχείου;" 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου είχα πει ότι η Google, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε και πως μετακινούμεθα, συνεπως θα μπορούσε με μια εφαρμογή της, να διελευκάνει ακόμη και υποθέσεις... απιστίας.

Το έγραψα για να δέιξω ότι ο Μεγάλος Αδερφός είναι πλέον σε ισχύ, από παντού μας παρακολουθούν, δεν περίμενα όμως ότι ήδη στις ΗΠΑ οι αστυνομικές αρχές διελευκάνουν υποθέσεις ακριβώς έτσι: Ζητώντας από την Google να της πει ποια κινητά ήσαν κοντά  στο (κάθε) φονικό!

Η Google έχει δώσει πληροφορίες σε πάνω από 250 υποθέσεις, η δε Αστυνομία μαθαίνει την συγκεκριμένη ώρα και στο συγκεκριμένο σημείο, ποιοι ακριβώς ήσαν εκεί, πόσο κοντά, για πόση ώρα και πως ακριβώς κινηθηκαν.

Στελέχη της Αστυνομίας των ΗΠΑ εξηγούν ότι για να υπάρξουν διαδικασίες σύλληψης, δεν αρκεί φυσικά μόνο η καταγραφή των κινήσεων του... κινητού. Όταν όμως αυτές συνδυάζονται και με άλλα στοιχεία, τότε οι υποθέσεις "δένονται" απολύτως.

Τα κινητά είναι ο απόλυτος καταγραφέας των συνηθειών μας, ενώ διαδικτυακοί κολοσσοί γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που είμαστε, τι τρώμε, τα αγαπημένα μας στέκια και φυσικά τα αγαπημένα μας πρόσωπα (αρκεί να δουν οια κινητά έχουμε συχνά... δίπλα μας).

Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και ιδιωτική ζωή. Γιατί κανένας δεν διανοείται να ζήσει χωρίς ένα κινητό στο χέρι. Άλλωστε σήμερα αν θες να εξαφανιστείς δεν χρειάζεται να αλλάξεις διεύθυνση κατοικίας. Άλλαξε αριθμό κινητού και... χάθηκες. Είναι σαν να πήγες στον πλανήτη Κρόνο. Δεν σε βρίσκει κανείς.