Ο Τραμπ τρομάζει και πρέπει να φύγει

Ο Τραμπ τρομάζει τους πάντες

Στη Γερμανία στην ετήσια έρευνα που γίνεται κάθε χρόνο για τους φόβους των πολιτων, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι. Πρώτος τους φόβος ήταν η πιθανότητα επανεκλογής του... Τραμπ! Αλλά και στην Ελλάδα σε άλλη έρευνα το 71% δήλωσε ότι θα ψήφιζε Μπάιντεν και μόλις το 15% Τραμπ.

Η αλητεία του ανθρώπου, η λεκτική βια κατά πάντων, η σαρωτική ευτέλεια, τα ψέματα και κυρίως η ακυβερνησία μέσα από την περιφρόνηση των θεσμών και των αξιών έχουν τρομάξει. Ο Τραμπ είναι όλα αυτά και ακόμη χειρότερα.

Ωστόσο, βρισκόμαστε περίπου 50 ημέρες πριν τις εκλογές των ΗΠΑ. Πως θα ψηφίσουν αυτή τη φορά οι Αμερικανοι πολίτες; Μέχρι τώρα κυριαρχούσε η οικονομία στις αποφάσεις τους. Αυτό θα συνεχιστεί; Εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθεί να λαμβάνει σχετικά υψηλή βαθμολογία.

Σε έρευνα των WSJ/NBC τον Ιούλιο το 54% δήλωσαν ότι εγκρίνουν τους χειρισμούς τους στην οικονομία, έναντι ποσοστού 49% ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που τον θεωρούν καλύτερο για την οικονομία από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, δεν σχεδιάζουν απαραίτητα να τον ψηφίσουν. 

Συγκεςκριμένα, η έρευνα επιχείρησε έδειξε ότι το 48% των συμμετεχόντων θεωρούν τον Τραμπ ως τον καταλληλότερο υποψήφιο για την οικονομία, αλλά μόνο το 41% σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν. Αντιθέτως ενώ μόνο το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Μπάιντεν είναι καλύτερος για την οικονομία, το 50% δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν. 

Η διαχείριση της πανδημίας αυτής καθεαυτής, τα ζητήματα ταυτότητας και φυλετικών ή άλλων διακρίσεων, οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και το κίνημα Black Live Matters είναι παράγοντες που βαρύνουν περισσότερο στην ψήφο των πολιτών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην ουσία αυτές οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα δημοψήφισμα για το αν πρέπει ή όχι να εκδιωχθεί ο Τραμπ. Ακόμα και επιφανείς Ρεμποπλικανοί θέλουν να φύγει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μέσο όρο 7,3% υπέρ του Μπάιντεν που αργά αλλά σταθερά αυξάνεται. Όλα μπορεί να τελειώσουν πρόωρα στα τρια debate που θα γίνουν με το πρώτο στις 29 Σεπτεμβρίου.