Οι νέοι λαοπλάνοι

Οι νέοι λαοπλάνοι

Μοιάζει να μην μας αφορά κι όμως: Η στοχευμένη παραπλάνηση στο Διαδίκτυο, με στόχο εκλογικά αποτελέσματα γίνεται ακριβώς με θύματα τους απλούς ψηφοφόρους και κύριο εργαλείο την συνωμοσιολογία με την οποία είναι επιρρεπείς οι περισσότεροι των ανώνυμων πολιτών λόγω χαμηλής ή ανύπαρκτης παιδείας.

Δυο κορυφαία αποτελέσματα διεθνώς στην κάλπη, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις όπως η νίκη Τραμπ και το Brexit, οφείλονται σε οργανωμένη παραπληροφόρηση που σήμερα έχει ονομαστεί "σκάνδαλο Campritze Analytica". 

Η εν λόγω εταιρεία ταξινομούσε εκατομμύρια πολίτες του Διαδικτύου που πίστευαν ή υπερασπιζόντουσαν θεωρίες συνωμοσίας. Ήσαν καταγεγραμμένοι με βάση την ηλικία, τον τόπο διαμονής, την ηλικία κ.ο.κ. Την κρίσιμη στιγμή απεδείχθη ότι μπόρεσαν να τους παρασύρουν, με fake news στο να ψηφίσουν τον Τραμπ - που ποτέ δεν πίστεψε ότι θα γίνει Πρόεδρος - και υπέρ του Brexit.

Στην περίπτωση του Τραμπ ήταν αρκετό να παρασυρθούν λίγες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων σε Πολιτείες που παραδοσιακά κέρδιζαν οι Δημοκρατικοί. Άνθρωποι που είχαν 20 χρόνια να πάνε στις κάλπες σηκώθηκαν από τους καναπέδες και τον ψήφισαν, πιστεύοντας τερατολογίες στις οποίες θα έπρεπε να πάρουν "υπεύθυνη θέση".

Ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ χάρις σε 100-120.000 τέτοιους στοχευμενους ψήφους, αν και σε όλη τη χώρα πήτε 2.300.000 λιγότερους ψήφους.

Στην περίπτωση του Brexit, με μια ομοβροντία μηνυμάτων και ψεμάτων πέτυχαν να μετακινηθεί ένα 2% του εκλογικού σώματος και να ανατραπούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις. 

Ποιοι οργάνωναν αυτή την ευρεία παραπλάνηση; "Η Ρωσία" απαντούν αυτοί που την αποκάλυψαν, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία και εξηγώντας ότι πλέον "οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται στο Διαδίκτυο, όχι στα πεδία των μαχών".

Πράγματι: Οι πολίτες δεν παρασύρονται πλέον από λαοπλάνους πολιτικούς στα μπαλκόνια, ούτε από ξεπεραμένες πρακτικές τύπου Γκαίπελς. Οι πολίτες αρχικά ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ μέσω υψηλής ποιότητας αλγόριθμων (τεχνητή νοημοσύνη) ως ευκολόπιστοι και κατάλληλοι να παρασυρθούν και μετά "ενημερώνονται" μέσω των Fake news για να δώσουν την επιθυμητή ψήφο. 

Όπως απεδείχθη στην πράξη και ένα 5% από αυτούς να ξεγελαστεί είναι αρκετό για να εκλεγεί ένας Τραμπ ή να ψηφιστεί ένα καταστροφικό Brexit.