Οι Έλληνες ωρίμασαν

Οι Έλληνες ωρίμασαν

Όπως έχει επισημανθεί, οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν μια πρωτοφανή για την εποχή ωριμότητα στις τελευταίες εκλογές διώχνοτας από την Βουλή ολα τα κόμματα που δημιούργησε η κρίση - και τα οποία απεδείχθησαν άχρηστα - επιλέγοντας κυβερνήτες με γνώμονα την ειλικρίνεια (των προθέσεων) και έχοντας ως απαίτηση την κανονικότητα.

Μάλιστα σύμφωνα με σημερινές δημοσκοπήσεις ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, πιστεύει πλέον ότι η χώρα βαδίζει σωστά, δηλαδή επικροτεί την επιλογή της κάλπης, θεωρώντας ότι αποδεικνύεται μέχρι στιγμής σωστή

Έρχεται τώρα μια νέα μέτρηση, ευρωπαϊκή αυτή τη φορά, η οποία διαπιστώνει ότι μέσα στην κρίση ο Έλληνας όχι μόνο άντεξε αλλά επέδειξε μια ανθρώπινη και προσγειωμένη στάση, φροντίζοντας τους ηλικιωμενους, ενισχύοντας την οικογένεια, εξορθολογίζοντας τα οικονομικά του, περιορίζοντας συνειδητά την γκρίνια και ιεραρχοντας τις προτεραιότητες του.

Οι οικογένειες στην Ελλάδα προχώρησαν στην συγκατοίκηση για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ανέχεια, Η έρευνα τονίζει ότι στην Ελλάδα, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο ήσαν οι 50-65 ετών και γι αυτό, ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες άνθρωποι επέστρεψαν στο πατρικό τους.

Με λίγα λόγια οι Έλληνες δεν περιορίστηκαν στην (διαρκή) τιμωτηρική ψήφο για να διορθωσουν την πορεία της χώρας αλλά ανέλαβαν ευθύνες και οι ίδιοι, ο καθένας για την οικογένεια του και τον εαυτό του. Και τις ανέλαβαν με σπουδαία αποτελέσματα που φτάνουν μέχρι και την υγεία, αφού αυξήθηκαν οι προληπτικές εξετάσεις και η φροντίδα των υπερηλίκων.

Αυτή η καταγραφή ωριμότητας είναι σημαντική. Δείχνει ότι ο ελληνικός λαός κουρασμενος από μια κρίση που τον έφερε δεκαετίες πίσω, είναι έτοιμος να δικεδικήσει μια άλλη ζωή, με κανονικότητα, ουσία και πραγματισμό.