Νέος ετών 80

Νέος ετών 80

Χρόνια πριν, είχα γράψει άρθρο με τίτλο: Γέροι ετών 40 - Νέοι ετών 80. Μιλούσα για τους παραιτημένους 40ρηδες και τους ενεργούς 80άρηδες.

Στην δεύτερη περίπτωση ιδού ένας νέος ετών 80. Είναι ο δολοφονηθείς σκιτσογράφος Ζορζ Βολινσκί, μια εμβληματική φυσιογνωμία για τον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης. «Το χιούμορ είναι το πιο γρήγορο μονοπάτι από τον έναν άνθρωπο στον άλλον» έλεγε ο Βολινσκί.

Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, μέσω της «Βαβέλ» και του «Παρά Πέντε», ενώ κυκλοφόρησαν και δύο βιβλία του («Ανοιχτή επιστολή στη γυναίκα μου» και «Σκέψεις») από τις εκδόσεις Ροές.

Σε ένα από τα τελευταία σκίτσα του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι πάνω σ' ένα ποδήλατο (που έχει τη μορφή του 2015) και συνομιλεί τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ«Μην ανησυχείς!» τη διαβεβαιώνει, «οι Ελληνες σέβονταν πάντοτε τις δεσμεύσεις τους, δεν θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, είμαστε στον σωστό δρόμο».

Καθώς όμως ο ίδιος οδεύει προς τον γκρεμό αναρωτιέται: «Είναι αυτός ο σωστός δρόμος; Θα το μάθω μόνο όταν φθάσω στο τέλος του».

Αγαπημένα θέματα των αιχμηρών σκίτσων του ήταν πάντοτε η πολιτική πραγματικότητα και τα μικροαστικά ήθη, το σεξ και οι σχέσεις ανδρών και γυναικών - η εφημερίδα «Le Monde» αποχαιρετώντας τον τον χαρακτήρισε «ερωτομανή και πεσιμιστή» καλλιτέχνη.

Υπάρχει ένα μυστικό λοιπόν που λέγεται "δημιουργία". Αυτό σε κρατά φρέσκο, νέο και πάντα μέσα στο σήμερα. Εσείς τι κάνετε γι αυτό;