Διαγράφοντας εικονικά χρέη 25 δισ. ευρώ

Διαγράφοντας εικονικά χρέη 25 δισ. ευρώ

Επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, ο τότε υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου, έφερε στη Βουλή την διαγραφή 25 δισ. ευρώ από οφειλές προς το Δημόσιο που ήταν αδύνατον να εισπραχθούν.

Ήταν μια εντελώς λογική και σωστή κίνηση που όμως βρήκε απέναντι την ελεεινή συνήθεια της αντιπολίτευσης να καταγγέλλει τα πάντα με ανύπαρκτες αιτιάσεις.

Εδώ έλεγαν ψευδώς ότι ο Παπακωνσταντίνου διαγράφει χρέη "ημετέρων". Ο υπουργός το πήρε πίσω, η διαγραφή δεν έγινε ποτέ.

Χάθηκε τότε μια ευκαιρία, χιλιάδες άνθρωποι να σταματήσουν να βλέπουν τους νεκρούς συγγενείς τους ως... οφειλέτες στις λίστες της ντροπής. Ακόμη χάθηκε η ευκαιρία άνθρωποι που είχαν πτωχεύσει να δουν τις ζωές τους να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα.

Χωρίς χρέη, να μπορούν να αγοράσουν ένα... ποδήλατο, να έχουν ακατάσχετο λογαριασμό, να ενταχθούν ξανά στην κανονική ζωή ελεύθεροι και με νέα όνειρα.

Αυτό που δεν πέρασε τότε ο Παπακωνσταντίνου έγινε τώρα. Η Εφορία χωρίς να ρωτήσει κανέναν (και πολύ καλά έκανε), διέγραψε χρέη ύψους 25 δισ. ευρώ, καθώς οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξουν ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προς την Εφορία από 109,038, δισ. ευρώ, που είναι συνολικά έπεσε στα 84,165 δισ. ευρώ. Φυσικά και από αυτό το ποσό πάνω από τα μισά πρέπει επίσης να διαγραφούν αφού είναι εντελώς αδύνατον να εισπραχθούν.

Προφανώς θα γίνει έλεγχος (περιουσιακή κατάσταση, ολοκλήρωση δικαστηρίων και γραφειοκρατίας κ.α.) ώστε να "σβηστούν" κι άλλα ποσά. 

Πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο της υπόθεσης (δεν μπορείς να κρατάς ομήρους ανθρώπους με εικονικά χρέη που τους τα τοκίζεις κιόλας) υπάρχει και κάτι σοβαρότερο. Επιτέλους οι φορολογικές αρχές τολμούν. 
Ποιο σοβαρό κράτος εμφανίζει χρέη προς είσπραξη από εταιρείες που πτώχευσαν τη δεκαετία του 80 και από νεκρούς εδώ και 30 χρόνια και από ζωντανούς που "χρωστούν" δεκάδες εκατομμύρια ο καθένας ενώ παίρνουν το επίδομα των 200 ευρώ το μήνα;